latinica  ћирилица
25/08/2019 |  16:13 ⇒ 26/08/2019 | 08:01 | Autor: RTRS

Vulin: Srpska je prioritet spoljne politike Srbije

Niko neće zaustaviti narodnu integraciju Republike Srpske i Srbije. Srbija neće dozvoliti da se na ovim prostorima ponove Oluja i Јasenovac. Poručili su ovo danas iz Stričića, na Manjači, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin. Iz Srbije i poruka da Srpska ostaje prioritet njene spoljne politike.

Prošlo je vrijeme strahovanja od visokih predstavnika i rigidne međunarodne zapadne zajednice koji su htjeli da Srbe sabiju u jednu priču o nekakvom jednom narodu, jednom jeziku i jednom pismu, kategoričan je srpski član Predsjedništva BiH.

- Niko neće zaustaviti narodnu integraciju Republike Srpske i Srbije - jasan je Dodik.

Na ovakvu Dodikovu poruku, Aleksandar Vulin, uzvraća nedvosmisleno - sve dok Srbiju vodi Aleksandar Vučić, Republika Srpska će biti čuvana i biće joj pružana pomoć.

- Srpska nema svoju vojsku, ali je ima srpski narod. Niko ne smije ni da pomisli da se sa Srbima razgovara silom ili da mu padne na pamet da ponovi Јasenovac, "Oluju" i Јadovno - rekao je Vulin.

Srbija će, kaže, učiniti sve da sačuva mir. Ako su Srbi mirni, stabilni i sigurni takav će biti i Balkan, ističe srpski ministar odbrane.

- Mi smo, nažalost, svjedoci da se pominju projekti "Velike Albanije", da se ponovo pokušava obnoviti to veliko zlo. Cijelom svijetu poručujem da, ako na to budu zatvarali oči i ćutali, da treba da budu svjesni njihove odgovornosti za zlo koje će proizaći iz tog projekta - naveo je Vulin.

I baš zbog toga, upozorava Dodik, Srbi su davno naučili da samo tamo gdje imaju svoju državu imaju i slobodu.

Ako nemaju državu, dodaje, desi im se Јasenovac ili etničko čišćenje kao u Hrvatskoj i značajnom dijelu Federacije BiH.

Govoreći o čvrstim vezama Srpske i Srbije, Dodik je napomenuo je Srbija u posljednje dvije godine, Republici Srpskoj bespovratno dala 32 miliona evra za realizaciju značajnih projekata.

- U Republici Srpskoj i u opštinama u Federaciji BiH, koje su većinski naseljene srpskim stanovništvom, Srbija gradi bar po jedan objekat, što je Vučićeva želja da Srbija na taj način bude prisutna i na ovim prostorima - napomenuo je srpski član Predsjedništva BiH.

Srbija će da ulaže u Srpsku i dalje, kaže Vulin. Ne zato što ima obavezu prema Dejtonu nego što ima potrebu, ali joj je i od značaja da Srpska bude sigurna, stabilna i razvijena.