latinica  ћирилица
25/08/2019 |  19:21 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Kočićev zbor - Poruke o težnji srpskog naroda za slobodom i pravdom

Parastosom Petru Kočiću u Crkvi Uspenija Presvete Bogorodice u Klisini na Stričićima i polaganjem vijenaca na spomenik poginulim borcima otadžbinskog rata započeo je centralni dio manifestacije "Kočićev zbor" koji se već 54 godine održava u Kočićevom rodnom kraju.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić ocijenio je da se Kočićeva djela i ideje, patriotski pokreti i činjenja nastavljaju i u decenijama poslije njega, te napomenuo kako su se kroz vijekove mijenjali okupatori i borbe za ovu zemlju.

- Danas su završni događaji, sve ono što je Organizacioni odbor i planirao u ovoj sedmici uspjeli smo realizovati sa velikim brojem posjetilaca...To su književni, likovni događaji - rekao je Radojičić.

Skup u Stričićima je tradicionalna manifestacija koja okuplja oko 50.000 ljudi iz raznih krajeva svijeta.

- To dovoljno govori zašto je Kočićev zbor manifestacija od javnog interesa za Srpsku jer svojim programskim sadržajima zaista obuhvata širok dijapazon i publike i građana i samih učesnika - istakla Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da su ovo dani u kojima se Srbi okupljaju da bi obilježili osnovne ideje slobode, što je ključna riječ srpske istorije.

- U potpunosti shvatam Kočića tek sada kada sam otišao u Sarajevo ovih 10 mjeseci i koliko je aktuelno i danas njegovo poimanje i prikaz našeg položaja koji se gotovo ni u čemu nije promijenio - naglasio je Dodik.

Na Kočićevom ognjištu u Stričićima otvorena je i druga kuća sa svim predmetima koji su korišteni za života Petra Kočića da bi se građanima približio život iz tih vremena.

- Nadamo se da cemo u narednom periodu da proširimo Kočićevo ognjište kako sa eksponatima tako i sa novim objektima da bi za naredni Kočićev zbor imali u potpunosti pripremljeno sve ono što treba da se uradi za formiranje muzejske zbirke - kaže Vladimir Đukanović, etnolog i viši muzejski savjetnik.

Kočićev zbor je već pedeset četiri godine sastajalište za sve one koji su napustili svoja ognjišta i koji ovaj vid saborovanja koriste za susret s komšijama i dragim ljudima.

Manifestacija 54. Kočićev zbor završena je večeras tradicionalnom borbom bikova i nadmetanjem u narodnim vještinama i sportovima.