latinica  ћирилица
26/08/2019 |  10:29 ⇒ 12:25 | Autor: RTRS

Apel vlasnicima zemljišta da uništavaju ambroziju

Cvjetanje ambrozije je u punom jeku i posljednjih dana povećan je broj pacijenata koji imaju izražene simptome alergijskih reakcija na ovu korovsku biljku.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske uputilo je apel svim vlasnicima i korisnicima obradivog i neobradivog zemljišta, da su dužni sprovoditi sve predviđene mjere za suzbijanje i uništavanje ambrozije na tom zemljištu.

Obaveza je svih subjekata da na svojim površinama do početka cvjetanja unište ambroziju primjenom agrotehničkih, mehaničkih i hemijskih mjera. Zbog toga su ovih dana pooštrene inspekcijske kontrole svih površina na prisustvo ambrozije, radi zaštite zdravlja stanovništva.

- Do sada smo išli samo sa upozorenjima, ali ovaj put krećemo sa novčanim kaznama. Mislim da je to potpuno opravdano jer niko ne može da objasni iz kojih razloga ne želi da ukloni ovu biljku koja u posljednje vrijeme mnogima stvara zdravstvene probleme. Kao što institucije rade u okruženju, i mi možemo natjerati vlasnike zemljišta da uklone ovaj korov - rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.

Sjeverni dio Republike Srpske, pogotovo Lijevče polje, Posavina i Semberija, područje je na kojem je koncentracija ambrozije među najvišim u Evropi. Bijeljinski inspektori su na terenu, a prijave na prisustvo ambrozije su učestale.

Predviđene novčane kazne za fizička lica koja ne budu preduzela mjere za suzbijanje i uništavanje ambrozije, iznose 700 KM, dok su kazne za pravna lica 5.000 KM.

Odlukom Skupštine grada Bijeljina novčane kazne za fizička lica koja ne budu preduzela mjere za suzbijanje i uništavanje ambrozije iznose 150 - 200 KM, za pravna lica u iznosu od 1.000 - 2.0000 i za odgovorna lica u pravnom licu 200 - 300 KM.

Posljednjih dana povećan je broj pacijenata koji imaju izražene simptome alergijskih reakcija na ambroziju, u vidu kijavice, curenja i svraba u nosu, suzenja i crvenila očiju, grebanja u grlu, svraba u ušima, crvenih pečata po koži.
Ljekari preporučuju da lica koja su alergična izbjegavaju boravak na otvorenom u vrijeme kada je najjača koncentracija polena a to su rani jutarnji i prijepodnevni časovi, kao i za vrijeme sunčanih perioda.

Razloga zbog kojeg je amrozija toliko rasprostranjenae ima više – prije svega, karakteristika biljke je da ima ogroman reproduktivni potencijal. Јedna biljka može da donese i do 8.000 sjemenki koje ostaju u zemljištu i do 40 godina. Ovoj biljci pogoduju gotovo svi tipovi zemljišta i u našem podneblju ona ima izuzetno povoljne uslove za širenje.