latinica  ћирилица
26/08/2019 |  10:46 ⇒ 12:25 | Autor: RTS

Srbija i Sjeverna Makedonija otvaraju integrisani granični prelaz

Prvi put na jednom graničnom prelazu, Preševo–Tabanovce na Koridoru 10, zajedno na jednom punktu radiće srpski i makedonski carinici i policajci.
Granični prelaz - Foto: ilustracija
Granični prelazFoto: ilustracija

Na punktovima će raditi srpski i makedonski slyžbenici policije i carine i zajedno će kontrolisati promet robe i putnika.

- Uprava carine je tehnički i kadrovski spremna za primenu sporazuma o zajedničkoj graničnoj kontroli. Od zajedničke kontrole očekujemo ubrzanje svih vidova saobraćaja, povećanje bezbednosti putnika i sprečavanje krijumčarenja robe -  istakao je Senad Radončić, šef carinske ispostave Preševo.

Prema Radončivćevim riječima, stalni je rast broja putnika na tom graničnom prelazu. Podaci pokazuju da je za mjesec jul prošle godine bilo 1,3 miliona putnika, a u istom mjesecu ove godine ove 1,7 miliona.

- Na mjesečnom nivou, kada je riječ o teretnom saobraćaju, povećanje iznosi oko 28.000 kamiona. Dosadašnji koncept je podrazumijevao dva zaustavljanja u putničkom saobraćaju, odnosno četiri u teretnom. Od ovog spoazuma očekujemo znatno ubrzanje, zato što će se u putničkom saobraćaju vršiti samo jedno zaustavljanje na jedinstvenom šalteru, gdje će državni službenici obje administracije raditi u jednoj kontrolnoj kabini. U teretnom saobraćaju imaćemo dva zaustavljanja i sada očekujemo zadržavanje ne duže od 15 minuta - naveo je Radončić.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić kaže da otvaranje integrisanog graničnog prelaza sa Sjevernom Makedonijom puno znači za privrednike Srbije.