latinica  ћирилица
27/08/2019 |  14:05 | Autor: SRNA

Najveća prosječna julska plata u Srpskoj 1.459 KM u oblasti finansija

Najveća prosječna neto plate u julu u Republici Srpskoj od 1.459 KM isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja i bila je veća za 3,92 odsto u odnosu na junsku, a najniža u oblasti građevinarstva - 632 KM, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

Iz sindikata dodaju da su niske prosječne neto plate u julu primili radnici u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije - 636 KM, zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima - 679 KM, kao i radnici u ugostiteljstvu, čija je prosječna julska neto plata iznosila 684 KM.

Kako se navodi, niske prosječne julske neto plate primili su i zaposleni u djelatnosti saobraćaja i skladištenja, kao i u trgovini - 692 KM.

Iz sindikata naglašavaju da je sindikalne potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Srpskoj u julu koštala 1.884 KM, koju je prosječna neto plata u ovom mjesecu od 912 KM pokrivala sa 48 odsto.

Porodice u Srpskoj su najviše novca u julu trošile za nabavku prehrane - 704 KM, za stanovanje i komunalne usluge 569 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 106 KM.

Nabavke obuće i odjeće u prošlom mjesecu koštala je 132 KM, higijena i njega zdravlja 89 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM.

- Iz navedenih podataka jasno je da je imperativ vremena u kojem živimo, što prije potpisati sve do sada nepotpisane kolektivne ugovore, potpisati novu najnižu platu, te povećati plate i poboljšati životni standard svim radnicima, kako bi se ublažio trend odlaska kvalifikovane, radno sposobne radne snage iz Srpske - navode iz Saveza sindikata Srpske.

U saopštenju se ističe da u fokusu aktivnosti u ovoj godini treba biti i donošenje izmjena i dopuna Zakona o radu, Zakona u posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, Zakona o inspekcijama i Zakona o mobingu, te izradi Strategije bezbjednosti i zaštite zdravlja na radu u Srpskoj.