latinica  ћирилица
29/08/2019 |  18:51 ⇒ 22:42 | Autor: RTRS

Tri rješenja za Incel

Nakon ekološke nesreće, u krug nekadašnjeg banjalučkog industrijskog giganta Incel stigli su i međunarodni eksperti koje je angažovao UNDP. Nakon trodnevnog obilaska terena, održali su sastanak sa predstavnicima resornog ministarstva i relevantnih institucija. Kako je nakon sastanka saopšteno, naredni korak je mapiranje zagađenja, utvrđivanje tačne količine zagađenog zemljišta, a potom i prijedlog mjera sanacije.

Nakon nešto više od pet mjeseci od izbijanja požara koji je uzrokovao curenje otrovnog i potencijalno kancerogenog ulja piralen u krug nekadašnjeg Incela, stigli su i međunarodni stručnjaci. Angažovan od strane UNDP-a, Holanđanin Bodvin Foke analizirao je dosadašnje aktivnosti nadležnih.

Govoreći o potencijalnim modelima sanacije, kaže, da bi prvi i najskuplji model bio izvoz kontaminiranog zemljišta i njegovo uništavanje u, za to, prilagođenim postrojenjima.

- Druga mogućnost jeste određivanje mjesta za ostavljanje iskopane zemlje, koje bi bilo potpuno osigurano i bez kontakta sa životnom sredinom. Treća opcije je da se zagađeno zemljište ne dira, nego da se prekrije i to je najjeftinija opcija, ali je ne preporučujem, jer se onda to zemljište više ne može koristiti - kaže Foke.

Dosadašnja ispitivanja, kako kaže Foke, pokazala su da je po dubini zagađeno 25 centimetara zemljišta, te da piralena nema u podzemnim vodama. Tvrdi - dok god se zemljište ne iskopava i dok se na njemu ne igraju djeca, opasnosti nema.

- Od prvog sastanka, održanog 23. jula do danas, UNDP je sklopio ugovor sa međunarodnim ekspertima i prikupljen je sav materijal koji su tražili. Ove sedmice su boravili na licu mjesta i sada imaju jasniju sliku o problemu i mjerama koje je neophodno provesti - rekao je Mišo Radaković, savjetnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Andrea Muharemović, predstavnica UNDP-a navela je da ono na šta će biti fokus problema jeste kompletna lokacija Incela, nešto više od 80 hektara, sa aspekta zagađenosti svim materijama. O zagađenju u krugu Incela na narednoj sjednici gradske Skupštine trebalo bi da raspravljaju i odbornici.

Odjeljenje za inspekcijske poslove pripremilo je informaciju o stanju u Incelu, sa svim provedenim, ali i planiranim mjerama.

- To podrazumijeva i istražne radnje ko je šta radio na tom prostoru, mjerenja i utvrđivanje tačne površine i zapremine kontaminiranog zemljišta, pripremu kompletnog plana zbrinjavanja zemljišta koje je kontaminirano - naglasio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Hoće li 300.000 dolara, koje je Vlada Švedske obezbijedila putem UNDP-a za sanaciju zemljišta kontaminiranog piralenom biti dovoljno, biće poznato tek nakon prve faze.

Prema sadašnjim najavama, ona bi trebalo da bude završena u novembru, a podrazumijeva upravo mapiranje zagađenja i plan sanacije.