latinica  ћирилица
05/09/2019 |  07:44 ⇒ 20:12 | Autor: SRNA

Nova svjedočenja o ubistvu vojnika ЈNA u Sarajevu

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje komandantu Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova takozvane RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine u Sarajevu.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: Screenshot
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: Screenshot

U predmetu "Veliki park", osim Vikića, optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Senaid Čavčić promijenio je ime u Mladen Čovčić.

Optuženima je stavljeno na teret da su u periodu na koji se odnosi optužnica bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika ЈNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalim posmrtnim ostacima još traga.

Na ročištu održanom 25. jula, bivši inspektor u Upravi za kriminalitet nekadašnjeg RSUP-a BiH Ibro Šabanović rekao je da je u Centar veze 25. aprila 1992. godine dostavljena depeša sa imenima osam zarobljenih vojnika ЈNA koji su nestali, a kojom se zahtijevalo da organizacione jedinice MUP-a utvrde gdje se nalaze.

Šabanović je potvrdio da je od CSB Novi Grad početkom maja 1992. godine depešom obaviješten da oni ne raspolažu nikakvim saznanjima o zarobljenim vojnicima.