latinica  ћирилица
05/09/2019 |  13:33 ⇒ 13:36 | Autor: SRNA

Program prevencije nastanka otpada po evropskom standardu

Republika Srpska će nakon usvajanja republičkog plana upravljanja otpadom biti prva u regionu koja će imati potpuno razrađen program prevencije nastanka otpada po uzoru na evropske zemlje, rekla je danas u Banjaluci pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Srpske Svjetlana Radusin.
Јavna rasprava o upravljanju otpadom (Foto: Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju) -
Јavna rasprava o upravljanju otpadom (Foto: Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju)

Radusinova je, obraćajući se učesnicima javne rasprave o nacrtu republičkog plana upravljanja otpadom i o izvještaju o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu nacrta republičkog plana upravljanja otpadom, izrazila očekivanje da će stručna i najšira javnost aktivnim učešćem u raspravi i svojim sugestijama i komentarima pomoći da Srpska dobije kvalitetan i sprovodiv dokument.

Ona je na raspravi, koja je održana u organizaciji Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske, naglasila da je republički plan upravljanja otpadom sveobuhvatan dokument koji daje smjernice za upravljanje otpadom - na koji način ga sortirati, gdje ga odlagati.

Prema njenim riječima, biće dobijeni i konačni odgovori o količinama i vrstama otpada u Srpskoj, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Nacrt republičkog plana upravljanja otpadom i izvještaj o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu nacrta republičkog plana upravljanja otpadom, urađeni su u okviru projekta "Mreža organizacija civilnog društva za lobiranje i zagovaranje u oblasti zaštite životne sredine".

Taj projekat sprovodi implementaciona agencija Regionalni centar za životnu sredinu za centralnu i istočnu Evropu, a finansira Švedska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj /SIDA/, dok je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske nosilac pripreme ovih dokumenata.

Republičkim planom upravljanja otpadom određuje se i usmjerava upravljanje otpadom na osnovu analize postojećeg stanja i ciljeva upravljanja otpadom, utvrđenih Strategijom upravljanja otpadom za period 2017-2026. godine.

Naredna javna rasprava o ovim dokumentima biće održana u Istočnom Sarajevu u srijedu, 11. septembra.