latinica  ћирилица
05/09/2019 |  14:08 | Autor: SRNA

Dušanu Kovačeviću "Književni vijenac Kozare"

Dušan Kovačević je dobitnik nagrade za životno djelo "Književni vijenac Kozare", saopštio je danas žiri 47. Književnih susreta na Kozari na sjednici Organizacionog odbora.
Prijedor: "Književni vijenac Kozare" - Foto: SRNA
Prijedor: "Književni vijenac Kozare"Foto: SRNA

U obrazloženju jednoglasne odluke žirija, u kojem su predsjedavajući Matija Bećković i članovi Goran Maksimović i Andreja Marić, navedeno je da je riječ o jednom o najvećih pisaca srpske književnosti koji je u posljednjih 50 godina stvorio čitav jedan vijenac veoma važnih komedija.

Maksimović je rekao da Kovačević kroz svoja djela razobličava vrline i mane srpskog naroda.

- Od Maratonaca do Larija Tomsona, Balkanskog špijuna ili Profesionalca imamo pisca koji, služeći se grotesknom komikom ili crnohumornim smijehom, ponire u najdublje slojeve integriteta srpskog naroda i razobličava njegove vrline i mane - rekao je Maksimović novinarima u Prijedoru.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izrazio je zadovoljstvo što je žiri uspješno završio svoj posao, ističući da je Dušan Kovačević jedan od bardova srpske književnosti i intelektualac "par ekselans" u savremenom dobu koji je ostavio velike tragove krajem 20. i početkom 21. vijeka.

- Književni susreti na Kozari biće ponosni što će on dobiti nagradu i kao laureat učestvovati u događajima ovogodišnjih susreta u Prijedoru - dodao je Đaković.

Član Organizacionog odbora i urednik izdavačke djelatnosti Književnih susreta na Kozari Mladenko Sadžak rekao je da je za ovu godinu planirano pet izdanja i to akademika Ljubomira Simovića, Milosava Tešića i Matije Bećkovića, te Dragana Kolundžije i Ljubivoja Ršumovića.

- Ti pisci su se pojavila negdje u isto vrijeme i generacijski čine jedan krug, premda su svi različiti. Knjige sadrže svoje specifičnosti, imaju stalne rubrike o životu i djelu, izbor iz poezije i o Književnim susretima na Kozari, kako su se oni dešavali pojedinih godina - naveo je Sadžak.

Sadžak je naglasio da ove knjige nastoje da prate kulturna dešavanja u Prijedoru i na Susretima, najavljujući da će, ako budu prihvaćene, edicija, vjerovatno, biti nastavljena.

- Ispred nas je još čitav niz pisaca koji zavređuju da budu objavljeni, kao što su Vasko Popa, Danilo Kiš, Miško Kranjec, Stevan Raičković. Riječ je o 30-40 autora koji bi svakako trebalo da imaju svoju knjigu. Za same autore predstavljaju velike izbore, i, kako je jedan od njih rekao, to je ustvari testamentarna knjiga - istakao je Sadžak.

Program 47. Književnih susreta na Kozari počeo je druženjem pjesnika sa prijedorskim osnovcima na prvi dan škole u ponedjeljak, 2. septembra.

Centralni događaji, svečano otvaranje, poetski čas i veče laureata biće održani 20. i 21. septembra.