latinica  ћирилица
05/09/2019 |  15:43 ⇒ 18:09 | Autor: RTRS

U subotu otvaranje spomen muzeja u Starom Brodu

Spomen-muzej u Starom Brodu kod Višegrada, posvećen stradanju srpskog naroda 1942. godine, biće otvoren u subotu 7. septembra. Na ovom području više od 6.000 Srba Podrinja i romanijskog platoa, ubili su pripadnici ustaške "Crne legije", pod komandom Јure Francetića.

Na unutrašnjim zidovima ovog zdanja ispisana su imena preko šest hiljada stradalnika koja su tog 22. marta 1942. godine mučki ubijena na ovom mjestu. Ćutalo se više od pet decenija o ovom zlodjelu, ali će od subote o njima da priča cijeli svijet.

- U Hramu Svetog cara Lazara i svih srpskih mučenika u Andrićgradu će 7. septembra u 8.30 časova biti služena liturgija uz prisustvo Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i više episkopa srpske pravoslavne crkve - istakao je sveštenik Aleksandar Topalović.

Ideju o muzeju stratišta srpskog naroda, pokrenuli su donatori Miodrag Davidović i Spasoje Albijanić, dok je ovaj jednistven projekat uradio i donirao jedan od najboljih mladih arhitekta Novica Motika iz Zvornika.

- Na nas dvojicu je došao Božiji blagoslov da sagradimo taj muzej i očekujem da će tu dolaziti mlađe generacije da uče i upoznaju se o svojoj istoriji i stradalničkom periodu - istakao je Albijanić.

Prema najavama, pored zvaničnika iz Srpske, ovom događaju prisustvovaće i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh srpski Irinej.

Očekuje se da će ovom događaju prisustvaovati više hiljada ljudi, a RTRS direktno će od 12.00 časova prenositi ovo obilježavanje.