latinica  ћирилица
05/09/2019 |  16:09 | Autor: 24sata.hr

Policija vjeruje da smrt olimpijke nije slučajna

Bronzana sa Zimskih olimpijskih igara u Albertvilu Blanka Fernandez Očoa nestala je još krajem avgusta, a prvi pregledi njena tijela naslućuju da se ne radi o padu.
Blanca Fernandez Očoa (Foto:EFE) -
Blanca Fernandez Očoa (Foto:EFE)

Španska sportska javnost u šoku je nakon vijesti o smrti proslavljene olimpijke Blanke Fernandez Očoe (56), koja je u srijedu ujutro pronađena na planini La Penjota u blizini Madrida 11 dana nakon što je nestala.

Potraga je bila velika, porodica se nadala da će je pronaći živu, ali saznala je najgoru vijest. Tijelo su identifikovali prema cipelama za planinarenje, javlja El Mundo.

U policiji vjeruju kako smrt nije bila slučajna. Naime, tijelo nije imalo tragove traume kao posljedica pada. Već je bilo u stanju raspadanja i nije imalo modrice ni ogrebotine iako su prve informacije govorile da je nesretnica povrijedila glavu.

Ruta kojom se Blanka kretala jednostavna je i nije posebno naporna za penjanje, ali vrh La Penjote je nešto nepristupačniji. Tijelo su pronašli 20-ak metara od vidikovca, ispod kojega je kamenje i velike stijene. Tek će se obdukcijom utvrditi pravi uzrok smrti Blanke koja se takmičila u Svjetskom kupu od 1982. do 1992. godine, pobijedila četiri puta u slalomu i veleslalomu i osvojila bronzu u slalomu na Zimskim olimpijskim igrama 1992. u Albertvilu.

Blanka Fernandez Očoa nestala je 31. avgusta, a posljednji je put viđena u jednom supermarketu u Alarkonu blizu Madrida. Nestanak je prijavila njena kćerka. Sljedeći dan pronašli su joj automobil parkiran u podnožju planine i pokrenuta je masovna potraga u kojoj je učestvovalo oko 400 ljudi. Područje potrage suzili su nakon što je jedan čovjek koji živi na tom području rekao da ju je vidio u blizini mjesta u komr je poginuo njegov brat prije 13 godina.