latinica  ћирилица
05/09/2019 |  16:18 ⇒ 19:30 | Autor: RTRS

Dogovoren zajednički nastup sa vojvođanskim privrednicima i pomoć za 12 kompanija iz Srpske (FOTO)

Na susretu privrednika Republike Srpske i Vojvodine, održanom u Novom Sadu, u okviru manifestacije Dani Srpske u Srbiji, dogovoren je zajednički nastup privrednika na međunarodnim sajmovima, kao i pomoć za 12 kompanija iz Srpske kojima je potrebna dokapitalizacija i partner u Srbiji.

Premijer Srpske Radovan Višković naveo je da se traži način da se vojvođanske kompanije sa sjedištem u Federaciji preregistruju u Republici Srpskoj.

- To je bitno Srpskoj zato što povrat poreza na dodatnu vrijednost ide u sjedište tih predstavništava. Ako imate neku kompaniju na primjer, koja značajan broj proizvoda prodaje u Srpskoj, a sjedište joj je u Tuzli, Sarajevu ili Mostaru, kompletan PDV za sve te prodate proizvode ide u pobrojane gradove - rekao je on.

Višković je istakao da ne postoje administrativne mjere koje bi obavezale komapnije iz Srbije da se preregistruju u Srpskoj, ali da će sjesti i razgovarati sa njihovim predstavnicima.

Foto: RTRS

Višković je rekao da je Vlada Srpske napravila spisak od 12 privrednih subjekata, prije svega, iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije koji imaju određene probleme, kada je riječ o obimu proizvodnje.

- Pokušaćemo ovdje u Vojvodini da nađemo privredne subjekte koji bi na neki način ušli u vlasničku strukturu tih kolektiva iz Srpske. Time bi pomogli da njihovu proizvodnju podignu na znatno veći nivo, čime bi pomogli ukupnom razvoju privrednog ambijenta u Srpskoj - rekao je Višković.

Višković je u ime Vlade Srpske izrazi veliku zahvalnost predsjedniku Srbije Aleksandr Vučiću za nesebičnu pomoć koju Srbija daje Republici Srpskoj.

- Skoro da nemamo nijednu lokalnu zajednicu u Srpskoj, a da bar jedan projekat nije finansiran iz sredstava koje je obezbijedila Srbija. To je postalo dobro poznato narodu Srpske, koji mu je veoma zahvalan - rekao je premijer Srpske.

U delegaciji Srpske, osim privrednika, bili su i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, predsjednik Privredne komore Srpske Borko Đurić i predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić.