latinica  ћирилица
05/09/2019 |  18:38 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Kompanije iz Srpske i Vojvodine zajedno na međunarodnim sajmovima

Kompanije iz Srpske i Vojvodine zajedno će nastupati na međunarodnim sajmovima, dogovoreno je na susretu privrednika u Novom Sadu. Dogovorena je i pomoć za 12 kompanija iz Srpske kojima je potrebna dokapitalizacija i partner u Srbiji, a premijer Srpske Radovan Višković naglasio je i problem kompanija iz Srbije sa sjedištem u Federaciji BiH.

Dok stariji novosadski sajam traje već sto godina, mlađi - Bjeljinski, nastao na znanju i iskustvima Novosadskog, prerasta u najveći u svojoj regiji, a dva direktora saradnju planiraju podići na međunarodni nivo.

- Siguran sam da svi izlagači koji dolaze nama, mogu da izlažu i u Bijeljini - poručio je Slobodan Cvetković, direktor Novosadskog sajma.

S druge strane, Slaviša Cacanović, direktor preduzeća AD Grad Bijeljina, ističe da očekuje pomoć iz Novog Sada.

- Mi od Novosadskog sajma dobijemo nekih 20 izlagača. Znamo da je teško, imamo barijere i granice, ali smo optimisti - napominje Cacanović.

Na sajmove će i domaći privrednici, ali međunarodne. Dvije komore potpisale su sporazum o zajedničkom nastupu privrednika na međunarodnim sajmovima. A zajedno se traži pomoć i za posrnule komapnije iz Srpske. Napravljen je spisak od 12 kompanija za dokapitalizaciju i partnerstvo sa kompanijama iz Vojvodine.

- To su kompanije poput Levite i Šećerane iz Bijeljine koje su već u stečaju, ili imaju ozbiljne probleme u funkcionisanju. Već je iskazano interesovanje za takve privredne subjekte - kaže premijer Republike Srpske

Đorđe Milićević, potpredsjednik Vlade AP Vojvodina, ističe naredne korake u saradnji.

- Sljedeći korak je da krenemo već na prve sajmove sa Privrednom komorom i privrednicima iz Republike Srpske, kako bismo predstavili našu ponudu - poručio je Milićević.  

Traži se i način da se vojvođanske kompanije sa sjedištem u Federaciji preregistruju u Republici Srpskoj.

- Ako kompanija prodaje robu u Republici Srpskoj, a registrovana je u Tuzli, Sarajevu ili Mostaru, sav povrat od PDV ide u Tuzlu - istakao je Višković. 

Predsjednik Vlade Srpske  je naveo da ne postoje administrativne mjere koje bi obavezale komapnije iz Srbije da se preregistruju u Srpskoj, ali da će sjesti i razgovarati sa njihovim predstavnicima.