latinica  ћирилица
05/09/2019 |  19:06 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Kifino selo kod Nevesinja: Bojkot roditelja, a djeca ne idu u školu

Zbog neslaganja s odlukom da djeca viših razreda Područne osnovne škole u Kifinom Selu Kod Nevesinja, nastavu pohađaju u kombinovanim odjeljenjima, roditelji bojkotuju početak školske godine. Zahtijevaju čista odjeljenja u predmetnoj nastavi. U matičnoj školi tvrde da je organizacija nastave u skladu sa zakonom, a o svemu je upoznato i Ministavrvo prosvjete i kulture.

Među roditeljima, koji se protive kombinovanim odjeljenjima u Kifinom Selu, je i Slobodan Milošević iz Rilja. Kaže da djecu vozi devet kilometara u jednom pravcu, i da su, kombinovanim odjeljenjima, diskriminisana.

- Ne tražimo nikakve posebne uslove, samo čas 45 minuta, jedan čas, jedan nastavnik - poručuje Slobodan Milošević.

Roditelji tvrde da o novoj organizaciji nastave nisu bili upoznati i da će djeca izgubiti na kvalitetu znanja. Spremni su i da djecu voze u Nevesinje.

- Pod ovim uslovima ne želimo da ih šaljemo u školu, ne mogu kombinovanu nastavu. Želimo da naša djeca imaju ista prava kao i sva djeca u Republici Srpskoj - tvdi Tomislav Grahovac, jedan od roditelja.

Nastava je organizovana prema zakonu, tvrde u matičnoj školi. Umjesto najmanje trideset šest, u Kifinom Selu, u višim razredima, je dvadeset osam učenika. Organizacija nastave kasni.

- Mi smo organizovali nastavu, i ona funkcioniše. Da li će taj raspored ostati na snazi još neznamo, organizovali smo sve u posljednji čas, sve je spremno što se tiče škole i radnika - tvrdi Mara Šaran, direktorica OŠ "Risto Proroković" iz Nevesinja.

Na sistem kombinovanih odjeljenja, ranije su prešle tri područne škole. U procesu racionalizacije, prosvjetari nisu ostali bez posla.

- I mi bismo voljeli da ostanu čista odjeljenja, ali nam je jasno da imamo manji broj djece, nego što je predviđeno zakonom, i da mi smo nemoćni da učinimo nešto više nego što smo učinili - dodaje Mara Šaran.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture saopšteno je da su, u skladu sa zakonom, jedino rješenje bila kombinovana odjeljenja. Na taj način, škola je zadržala status devetorazredne, za ovu školsku godinu. Roditelji djece uputili su peticiju Ministarstvu. Do daljenjeg, njihovi školarci neće sjesti u klupe.