latinica  ћирилица
06/09/2019 |  10:19 | Autor: SRNA

Novina - skraćeni dobrovoljni likvidacioni postupak

Privredna komora Republike Srpske inicirala je donošenje novog zakona o likvidacionom postupku s ciljem boljeg nadzora nad likvidacionim upravnikom, smanjenja troškova i skraćivanja ovog postupka, a predviđa i uvođenje novine u zakonodavstvo-skraćeni dobrovoljni likvidacioni postupak.
Privredna komora Republike Srpske  (foto:komorars.ba) -
Privredna komora Republike Srpske (foto:komorars.ba)

- Ono što je važno za poslovnu zajednicu i na čemu smo insistirali je uvođenje novog instituta u naše pravno zakonodavstvo, a to je skraćeni dobrovoljni likvidacioni postupak s ciljem skraćivanja postupka zatvaranja poslovnih subjekata u likvidaciji i smanjenja troškova likvidacionog postupka - rekao je Srni portparol Privredne komore Srpske Vladimir Blagojević.

On je naveo da se skraćeni dobrovoljni likvidacioni postupak sprovodi na način da poslije donesene odluke o prestanku postojanja poslovnog subjekta, svi vlasnici kapitala tog subjekta daju notarski ovjerene izjave da su izmirene obaveze tog subjekta prema povjeriocima, uključujući i obaveze prema radnicima, kao i da su saglasni da se sprovede skraćeni likvidacioni postupak.

- U tom skraćenom likvidacionom postupku ne bi se imenovao likvidacioni upravnik, a što bi za rezultat imalo da troškovi takvog postupka budu minimalni - dodao je Blagojević.

U obrazloženju Prijedloga zakona o likvidacionom postupku navodi se da se on donosi radi iskazane potrebe da se taj postupak učini efikasnijim, bržim i ekonomičnijim.

Јednu od novina u ovom zakonu u odnosu na važeći Zakon predstavlja propisivanje odredaba koje se odnose na unovčenje imovine u likvidacionom postupku, i to nepokretne i pokretne imovine, kao i imovine bez tereta i sa teretima.

Ovim aktom detaljnije su propisane obaveze i dužnosti likvidacionog upravnika, te odgovornosti za štetu koju prouzrokuje vlasnicima kapitala poslovnog subjekta i povjeriocima u toku vršenja radnji u likvidacionom postupku, kao i novčane kazne koje se mogu izreći likvidacionom upravniku u slučaju povrede odredaba ovog zakona.

Јedan od osnovnih ciljeva likvidacionog postupka je namirenje povjerilaca likvidacionog dužnika, te raspodjela ostatka likvidacione mase srazmjerno učešću u vlasništvu, odnosno odluci vlasnika kapitala poslovnog subjekta o raspodjeli likvidacione mase.

Prijedlog zakona o likvidacionom postupku je na predloženom dnevnom redu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske koja je zakazana za 17. septembar.