latinica  ћирилица
06/09/2019 |  11:20 ⇒ 14:48 | Autor: SRNA

Komšić i DŽaferović odbili Evropsku uniju

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva Šefik DŽaferović odbili su da se sastanu sa komesarom za proširenje Evropske unije Јohanesom Hanom, koji je u Brisel pozvao članove Predsjedništva da razgovaraju o sprovođenju Sporazuma o formiranju vlasti u BiH, prenose mediji u BiH i regionu.
Šefik DŽaferović i Željko Komšić (Foto: BHRT) -
Šefik DŽaferović i Željko Komšić (Foto: BHRT)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik stalno ukazuje na potrebu hitnog formiranja vlasti, te da, zbog aktuelnog stanja, BiH samo stagnira na putu ka EU, a nije odbijao ni mogućnost odlaska u Brisel.

Dodik je juče u intervjuu Srni najavio da će SNSD, čiji je lider, održati sjednicu Glavnog odbora polovinom septembra i utvrditi Političku platformu kao odgovor na novonastalu sutuaciju, predložiti je Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje i usvajanje.

On je naveo i da sve do zakazivanja sjednice Narodne skupštine ostavlja mogućnost da se pronađe formula izlaska iz ćorsokaka, naglasivši da Godišnji nacionalni program nije problem nekonstituisanja vlasti, već slabiji koalicioni potencijal SDA.

Čelnici EU i ranije su naglašavali da Godišnji nacionalni program ne treba da bude uslov za formiranje Savjeta ministara, na čemu insistira SDA i Komšić i čime uslovljavaju formiranje vlasti u BiH.