latinica  ћирилица
06/09/2019 |  12:15 ⇒ 12:38 | Autor: RTRS

Vučić sa senatorima: Trajni mir od ogromne koristi za Srbe i Albance

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa američkim senatorima Ronom DŽonsonom i Krisom Marfijem, kojima je rekao da je Beograd spreman na svaki razgovor. Popravljanje odnosa između Srba i Albanaca i uspostavljanje trajnog mira bilo bi od ogromne koristi za Srbe i Albance, kao i sve narode koji žive u regionu, istakao je Vučić.
Vučić sa ambasadorima - Foto: RTS
Vučić sa ambasadorimaFoto: RTS

Dogovor Beograda i Prištine podrazumijeva da i jedna i druga strana podjednako izgube, da bi obe strane podjednako dobile, poručio je predsjednik Srbije poslije razgovora sa senatorima Ronom DŽonsonom i Krisom Marfijem.

- To je jedini način kako dogovor može da se postigne - istakao je Vučić.

On je novinarima posle sastanka preneo da je američkim senatorima izneo nedvosmislen stav da Srbija očekuje ukidanje taksi i želi postizanje kompromisnog dogovora, ali i da taj dogovor ne može da bude ispunjenje ciljeva jedne strane, a da srpska strana ne dobije ništa.

- To bi trebalo da bude dogovor u kojem bi i jedna i druga strana podjednako izgubile, da bi obe strane pojednako dobile - rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je rekao da je Beograd spreman na svaki razgovor, jer je on ljekovit i dodao da bi popravljanje odnosa između Srba i Albanaca i uspostavljanje trajnog mira bilo od ogromne koristi za Srbe i Albance, kao i sve narode koji žive u regionu.

On je zahvalio senatorima na trudu da se pronađe rješenje za nastavak dijaloga.

Vučić je rekao i da je interes Srbije intenziviranje političkog dijaloga na visokom nivou i da je potrebno da odnosi dve zemlje budu partnerski.

- U interesu Srbije je da odnosi budu sve bolji - rekao je Vučić i dodao da su u posljednje vreme odnosi u mnogim oblastima značajno unapređeni, mada ima još prostora za njihovo poboljšavanje.

On je rekao da je zahvalan sentaroima na poseti i angažovanju u regionu i želji da se očuva stabilnost i postigne dugotrajni mir.

- Uvjeren sam da je želja za unapređenjem odnosa Srbije i SAD obostrana - rekao je Vučić i dodao da je bilo reči i o ekonomskoj saradnji od koje će građani da imaju veliku korist.

Istakao je da je važno i da se uveća trgovinska saradnja.

Vučić je rekao da je na sastanku bilo reči i o regionalnoj stabilnosti, te da će Srbija nastaviti da sa politikom očuvanja mira i poštovanja prava drugih.

Prenio je da se senatorima zahvalio na podršci Srbiji u ostvarivanju punopravnog članstva u EU.

- Imali smo određene teme, o konkretnoj saradnji, i vjerujemo da će tu biti otvaranja nekih novih poglavlja i tema - rekao je Vučić.

On je ukazao na dobru vojno-ekonomsku i civilnu saradnju, posebno sa Ohajom, dodajući da ta saradnja može da bude još bolja, jer ima prostora za unapređenje.

Vučić je naveo da su mu senatori ukazali i koliko su zadovoljni ekonomijom u Srbiji, a koliko bi želeli da se određene oblasti u vladavini prava izmjene na bolje.

- Saslušao sam i ukazao na činjenicu da možemo još mnogo da popravimo, promijenimo i da uradimo u narednom periodu - rekao je Vučić.

Najavio je i da će biti obilježena 75. godišnjica operacije Halijard.

Izvor: RTS/Tanjug

Marfi: Za rješenje Kosova potreban "veliki kompromis"

Američki senator Kris Marfi izjavio je da je za rješenje kosovskog pitanja potreban veliki kompromis i da ono može biti riješeno samo uz žrtvovanje obiju strana.

Marfi, koji je sa svojim kolegom demokratom Ronom DŽonsonom juče boravio u Prištini, a danas su razgovarali u Beogradu sa predsjednikom Srbije, izrazio je nadu da će nakon parlamentarnih izbora i Albanci učiniti korake kako bi dijalog biti nastavljen.

SAD su uz Srbiju i žele jače partnerstvo sa Srbijom, rekao je senator Kris Marfi.

Marfi je, nakon razgovora sa Vučićem, novinarima rekao i da se nada da će u tom smislu uticati na predsjednika Donalda Trampa, ali, kako je rekao, i na kolege da dođu u Srbiju, da vide i uvjere se u njen napredak.

- Mi smo došli da bismo prenijeli potpuno jasnu poruku da su i demokrate i republikanci u američkom kongresu uz Sbiju i da žele snažnije partnerstvo sa vašom zemljom - rekao je Marfi.

Vašington i republikanci se, istakao je demokrata Marfi, slažu i imaju zajedničku vjeru u podršku srpskom narodu.

- Naše dvije zemlje, kaže, mogu da jačaju partnerstvo i da Amerika unaprijedi investicije, ali i da mi u SAD imamo više srpske robe.. Najbolji način da unaprijedimo naše ekonomsko partnerstvo je da budemo sigurni da ćemo nastaviti put Srbije ka EU, a glavno sredstvo za to je dijalog - rekao je Marfi.