latinica  ћирилица
06/09/2019 |  13:33 ⇒ 13:43 | Autor: SRNA

Konferencija o katastru - deset agencija potpisalo Memorandum o saradnji

Na trodnevnoj Regionalnoj konferenciji o katastru i infrastrukturi prostornih podataka, koja je završena danas u Nemu, predstavnici deset katastarskih i kartografskih agencija zapadnog Balkana potpisali su Memorandum o razumijevanju i saradnji.
Seminar za predstavnike medija o uspostavljanju katastra nepokretnosti - Foto: RTRS
Seminar za predstavnike medija o uspostavljanju katastra nepokretnostiFoto: RTRS

Skup je organizovala Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, a okupio je direktore deset katastarskih agencija zapadnog Balkana sa saradnicima, predstavnike donatora, Svjetske banke, geodetskih uprava Švedske, Norveške i Holandije, te evropske organizacije "Eurogeografiks" /Eurogeographics/.

Svrha potpisanog Memoranduma je razmjena informacija, izgradnja institucionalnih kapaciteta i mreže regionalne saradnje, zajednički pristup fondovima EU i drugim finansijskim, te donatorskim organizacijama, saopšteno je iz Vlade Federacije BiH.

U saopštenju se dodaje da će biti formiran stalni tehnički odbor čiji je Poslovnik o radu sastavni dio Memoranduma, a agencije potpisnice će imenovati odgovorna lica zadužena za njegovo sprovođenje.

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović ocijenio da je ovo jedna od najuspješnijih regionalnih konferencija i da je organizovana po uzoru na slične konferencije u skandinavskim zemaljama.

- Gosti su nam bili i čelnici Eurogeografiksa, najjače organizacije u Evropi koja okuplja geodetske i agencije koje se bave prostornim podacima. Ono što čini ovu konferenciju zanimljivom jeste da su svi direktori agencija iz regiona predstavili aktivnosti na polju evidencije nekretnina i strukture prostornih podataka - naveo je Obradović.

On je istakao da su pouzdani podaci o nekretninama osnov za privredu u jednom društvu.

Tema konferencije bila je uloga katastarskih i kartografskih agencija u procesu uspostavljanja infrastrukture prostornih podataka.

Naredna Regionalna konferencija biće održana sljedeće godine u Sloveniji.