latinica  ћирилица
06/09/2019 |  14:03 ⇒ 14:05 | Autor: SRNA

Koz. Dubica: Prikazan ogled sa 26 hibrida silažnog kukuruza

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u Kozarskoj Dubici danas je održana tradicionalna manifestacija "Dani polja silažnog kukuruza" tokom koje je prikazan ogled sa 26 hibrida više FAO grupe zrenja iz devet selekcijskih kuća.
Kozarska Dubica -
Kozarska Dubica

Ogled je organizovan na parcelama Milorada Arsenića u Drakseniću.

- Sada je idealan momenat za pravljenje silaže. Sklop je dobar i parcela izgleda dosta dobro, a mislim da ćemo imati malo više prinose od standardnih - izjavio je novinarima šef prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Danijel Egić.

On je naveo da je cilj ovakvih ogleda da savjetodavna služba pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sazna osobine određenih hibrida kukuruza, da bi mogli adekvatno da savjetuju poljoprivredne proizvođače.

- Danas vagamo hibride i znaćemo koliko koji hibrid ima težinskog prinosa i istovremeno uzimamo uzorke zelene mase, koju ćemo analizirati na Poljoprivrednom institutu ili Institutu `Vaso Butozan`- precizirao je Egić.

Manifestaciji "Dani polja silažnog kukuruza" u Drakseniću prisustvovali su i predstavnici Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Kozarska Dubica, poljoprivredni proizvođači i predstavnici selekcijskih kuća.