latinica  ћирилица
06/09/2019 |  14:19 ⇒ 14:52 | Autor: RTRS

U ponedjeljak obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj

U ponedjeljak 9. septembra biće obiljžen Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj, rekao je na konferenciji za novinare ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.
Program obilježavanja - Foto: RTRS
Program obilježavanjaFoto: RTRS

Obilježavanje će početi parastosom za sve poginule Srbe u NATO agresiji na Republiku Srpsku u Hramu sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Istočnoj Ilidži u Vojkovicima.

Potom, u 11 časova predviđeno je polaganje vijenaca na Spomenik prvim žrtvama NATO bombardovanja u Srpskom Sarajevu u Istočnoj Ilidži na mjesnom groblju Grlica, gdje su sahranjene prve žrtve brat i sestra iz porodice Galinac.

U 12 časova u Istočnom Novom Sarajevu u sali Kulturnog centra biće održan duhovni program i obraćanje zvaničnika.

Milunović je istakao da je NATO operacija "Namjerna sila" bila izazvana navodno zbog dejstva srpskih snaga na civile u Sarajevu, ali nikada nije dokazano da su sa srpskih položaja na Markale ispaljene granate srpskih snaga.

- Eksperti su dokazali da ni u Tuzli nije ispaljena granata sa položaja srpskih snaga, već da je bila riječ o podmetanju - rekao je Milunović.

Naveo je da je NATO nastojao da prekine kanale komunikacije kako bi porazili srpsku vojsku.

- Upotrebljeno je preko 400 letjelica. Osam zemalja je učestvovalo, SAD, Velika Brtanija, Španija, Holandija, Turska Italija, Njemačka i Francuska - neveo je Milunović.

Ispaljeno je više od 1.000 projektila. Smrtno je stradalo 46 vojnika, više od 90 ranjenih.

Preko 90 civila je ubijeno, a više od 120 ih je ranjeno.