latinica  ћирилица
06/09/2019 |  14:47 | Autor: SRNA

Proširen program za isplate invalidnina

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, kojim je predviđeno da u program isplate invalidnina uđu i lica sa tjelesnim i mentalnim poteškoćama od 70 odsto, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.
Alen Šeranić - Foto: RTRS
Alen ŠeranićFoto: RTRS

- To znači da će djeca, na primjer, sa Daunovnim sindromom biti obuhvaćena ovim pravom - rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Vlade Srpske.

Prema njegovim riječima, zakon je jasno definisao i pravo u oblasti invalidnina za oboljele od rijetkih bolesti, te da se različit procenat invladine plaća za različit stepen invaliditeta.

- Predloženim zakonom predviđeno je i da utvrđivanje invaliditeta za lica do 18 godina rade stručne službe u centrima za socijalni rad i Ministarstvu, a do sadaje to radio Fond PIO - precizirao je Šeranić.

Vlada je danas, kako je reakao, utvrdila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti, koji predstavlja važnu pronatalitetnu mjeru, te predviđa da shodno memorandumu koji je potpisan sa poslodavcima u Srpskoj, Vlada u cjelosti preuzima trošak naknada za vrijeme porodiljskog bolovanja radnika.

- Na ovaj način Republika preuzima odgovornost finansiranja porodiljskog bolovanja i omogućava poslodavcu da sredstva koja je namjenio za to radno mjesto može iskoristiti za adekvatnu zamjenu, a da porodilja ne ostane bez posla i primanja - precizirao je Šeranić.

On je rekao da je zakonom predviđeno da će svaka nezaposlena porodilja u Srpskoj imati pravo na porodiljsku naknadu, bez obzira koliko je dugo nezaposlena.

- Zakonom se uvodi i novo pravo roditelju-njegovatelju ili njegovatelju za one koji se brinu o djeci 24 časa zbog oboljenja, čime će oni imati opravo na određenu naknadu - dodao je Šeranić.

Šeranić je pojasnio da će naknada iznositi 112 KM, a cilj je da kada se saberu sve naknade koje ta porodica ima po osnovu bolesnog djeteta da se dobije iznos od 500 KM, odnosno da minimum socijalne sigurnosti za ove porodice u budućnosti dođe na nivo najniže projektovane plate u Srpskoj.

On je precizirao da bi shodno izmjenama i dopunama Zakona o dječijom zaštiti u narednoj godini trebalo izdvojiti oko osam miliona KM iz Budžeta, a izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti za invalidnine oko šest i po miliona KM.

Govoreći o dugovanjima zdravstvenih ustanova, Šeranić je naveo da su dugovanja prema Poreskoj upravi neznatno veća nego krajem prošle godine, ali su, u smislu drugih obaveza, nezantno smanjena.

- Rješavanje tog pitanja definisano je Akcionim planom. Riječ je o kompleksnom stanju i pitanju za čije rješavanje je potrebno vrijeme - zaključio je Šeranić.

On je naglasio da su danas utvrđeni akti koji su vrlo značajni za specifične populacije.