latinica  ћирилица
06/09/2019 |  17:36 ⇒ 07/09/2019 | 08:14 | Autor: SRNA

Američki koledž u Solunu zainteresovan za saradnju sa univerzitetima u Srpskoj (FOTO)

Rektor Američkog koledža u Solunu Stamos Karamuzis u razgovoru sa ministrom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđanom Rajčevićem izrazio je zainteresovanost za potpisivanje sporazuma o saradnji ovog koledža sa dva javna univerziteta u Srpskoj.
Rajčević u Solunu - Foto: Twitter
Rajčević u SolunuFoto: Twitter

Sporazumom bi bili definisani razmjena akademskog osoblja i studenata, organizovanje zajedničkih ljetnih škola za studente iz Republike Srpske i zajednički inovativni postdiplomski programi iz oblasti STEM-a, saopšteno je iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske.

Rajčević je danas, prvog dana posjete Solunu koju je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Grčkoj, posjetio i Centar za istraživanje i tehnologiju Grčke, jedan od 20 najboljih naučnoistraživačkih instituta u EU sa više od 350 godišnjih međunarodnih publikacija, 1.200 istraživačkih projekata i godišnjim budžetom od 450 miliona evra.

On je u razgovoru sa direktorom ove prestižne naučnoistraživačke ustanove Atanasiosom Konstandopulosom dobio obećanja da će ovaj centar pružiti svesrdnu pomoć istraživačima iz Republike Srpske prilikom učešća u evropskim projektima i poboljšanju međunarodne vidljivosti naše naučnoistraživačke zajednice.

Rajčević će sutra posjetiti štandove univerziteta iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva na 84. Međunarodnom sajmu preduzetništva i inovacija u Solunu i učestvovati na ceremoniji svečanog otvaranja. Sajam će otvoriti grčki premijer Kirjakos Micotakis.

Sajam predstavlja jedan od najvažnijih izložbenih događaja na prostoru jugoistočne Evrope po broju učesnika i raznovrsnosti sadržaja, a svake godine okupi više od 280.000 posjetilaca. Ove godine predstaviće se više od 1.500 izlagača.