latinica  ћирилица
06/09/2019 |  17:50 ⇒ 19:25 | Autor: SRNA

SDA: Poziv na nastavak razgovora o formiranju vlasti

Glavni odbor SDA pozvao je danas sve relevantne sagovornike da nastave razgovore o formiranju vlasti i postignu konsenzus koji će omogućiti slanje Godišnjeg nacionalnog programa i imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

U SDA su uvjereni da vlast na svim nivoima može biti uspostavljena u kratkom roku, ukoliko se svi budu pridržavali potpisanog sporazuma, poštovali Ustav i zakon.

U zaključcima donesenim na sjednici, Glavni odbor SDA poziva SNSD da počne u cijelosti poštovati Ustav i zakone BiH, te da poštuju potpisane Principe za formiranje vlasti na nivou BiH koje su potpisali lideri SDA, SNSD i HDZ BiH Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović.

Glavni odbor SDA pozvao je HDZ BiH "da prestane sa dvoličnom politikom, kojom istovremeno navodno podržavaju NATO put, ali i odustaju od slanja ANP-a u sjedište NATO".

- Pozivamo HDZ BiH da predloži kandidata za poziciju predsjednika Federacije BiH kako bi se konačno pokrenule procedure imenovanja novog saziva Vlade FBiH. Glavni odbor SDA osuđuje tvrdnje čelnika HDZ-a, prije svih Dragana Čovića i Bože Ljubića, da je "stvaranjem Herceg-Bosne stvorena BiH", te da je ta paradržavna tvorevina "putokaz za ustavna rješenja u BiH". Ove tvrdnje jasno i nedvosmisleno otkrivaju da je cilj HDZ-ove politike etnička segregacija BiH - navodi se u saopštenju.

Glavni odbor SDA dao je punu podršku predsjedniku stranke Bakiru Izetbegoviću u pregovorima o formiranju Savjeta ministara BiH.

OHR, zemlje garante Dejtonskog sporazuma, zemlje članice PIK-a i sve druge relevantne faktore međunarodne zajednice pozvali su da zauzmu odlučniji stav prema destruktivnim politikama koje bi BiH mogle odvesti u duboku krizu, proizvesti nestabilnost i ugroziti mir u BiH, ali i regiji.