latinica  ћирилица
06/09/2019 |  18:10 ⇒ 19:53 | Autor: SRNA

Za osam mjeseci naplaćeno milijardu KM doprinosa

Rekordna naplata doprinosa od osnivanja Poreske uprave Republike Srpske - već za osam mjeseci ove godine premašila je milijardu KM. To je 63,5 miliona KM više u odnosu na isti period 2018. Manje sredstava je naplaćeno od poreza na dohodak, ali je to bilo i očekivano, kažu u Poreskoj upravi, s obzirom na to da je povećan neoporezivi dio ličnog dohodka.

Više od milijardu i trideset miliona KM leglo je na račun javnih prihoda u osam mjeseci ove godine. U procentima to je plus sedam odsto u odnosu na isti period 2018.

- Za fond PIO prikupljeno je 33,6 miliona KM više nego prošle godine, dok je za Fond zdravstva naplaćeno 25 miliona KM više nego lani- kaže Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske.

Razlozi većeg priliva novca u budžet je, između ostalog, i povećan broj zaposlenih za nekoliko hiljada, veće plate zaposlenih u prosvjeti i MUP-u i povećanje minimalca.

- Imamo skoro 9.500 novozaposlenih radnika više nego prošle godine - istakao je ekonomista Rade Šegrt. 

Maričić napominje da je porastao i broj prijavljenih obveznika.

- Bilježimo broj od skoro 300.000 obveznika po osnovu doprinosa - dodao je Maričić.

Smanjenje prihoda bilježi se od poreza na dohodak. To je, kažu, i očekivano jer je neoporezivi dio plate povećan na 500 KM. Ekonomisti smatraju da na evidenciji radnika nisu svi novozaposleni.

- Među tih 9.500 novozaposlenih sigurno ima i onih koji su radili u "sivoj zoni", a sad su prebačeno u legalnu zonu, a i određen broj firmi popravio je svoje stanje, i to se odmah odrazilo na brojkama - dodao je Šegrt.

Minus od poreza na dohodak u budžetu je bio planiran, ali je, kažu u Poreskoj upravi, uplaćeno više sredstava od očekivanog. Ovi finansijski razlozi biće osnova da se uskoro radi rebalan budžeta.