latinica  ћирилица
06/09/2019 |  18:11 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Trebinje dobija novi kliničko-bolnički centar vrijedan 50 miliona KM

Privredni i infrastrukturni projekti biće prioritet u Hercegovini, u narednim godinama, konstatovali su, tokom razgovora, Rodoljub Drašković, predsjednik koncerna Svislajn Takovo, i Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Dogovorili su zajedničku izgradnju dijagnostičkog i kliničko-bolničkog centra.

Standard stanovništva Hercegovine i privredni razvoj moraju biti prioriteti. Uslov za to je, između ostalog, bolja infrastruktura, istaknuto je poslije razgovora.

- Planiramo u naredne dvije godine rekonstruisati i izgraditi put od Foče do Ljubinja - rekao je Drašković.

Ugovor za rekonstrukciju i modernizaciju puta Ljubinje-Trebinje, je potpisan, a može se očekivati i skora izgradnja puta Foča-Tjentište.

- Bavimo se, između ostalog, i pitanjem izgradnje aerodroma. Od toga nikada nismo odustali, bez obzira na to što to neki posmatraju na drugi način. Uvjeren sam da će to ova generacija postaviti na noge - istakao je Dodik.

Dogovoreno je i pokretanje razgovora sa Crnom Gorom o rekonstrukciji puta prema Nikšiću, izgradnji graničnih prelaza, i izgradnji elektrane u Sutorini, kako bi vodni resursi s ovih područja bili dodatno iskorišćeni.

Dodik je podržao izgradnju kliničko-dijagnostičkog centra u Gradu Sunca, u Trebinju, i sa Draškovićem osnovao Fondaciju za izgradnju toga centra.

Vlada Srpske taj projekat će podržati s pedeset miliona KM.

- Prikupljamo sredstva, obezbjeđujemo sredstva, i odmah poslije izrade projekta, krećemo u realizaciju - kaže predsjednik koncerna Svislajn Takovo.

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da je Drašković ponudio lokaciju.

- Republika će to odraditi sa određenim brojem donacija i obezbijediti funkcionisanje jer Trebinje to zaslužuje - zaključio je Dodik.

Drašković je u Trebinje i Hercegovinu uložio više o 300 miliona KM. Posljednji projekat, koji je ušao u realizaciju, je zgrada Gimnazije u Trebinju. Koštaće dvadeset pet miliona.

- Trebinje i Hercegovina imaju dosta toga da urade. Poruka je svima, posebno mladima, da ostaju u Hercegovini, u Trebinju i Srpskoj, jer ovdje će biti budućnosti za sve - istakao je gradonačelnik Mirko Ćurić.

Tokom razgovora dogovorena je i realizacija projekata u kojima će biti integrisana javna i privatna ulaganja.