latinica  ћирилица
06/09/2019 |  18:36 | Autor: SRNA

Autoput Sarajevo-Beograd jedinstvena šansa za BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da BiH treba da završi ugovor sa Turskom oko izgradnje auto-puta Beograd - Sarajevo, jer se pruža jedinstvena šansa da čitav integrisan dio BiH ne bude slijepo crijevo.
Mapa auto-puta Beograd-Sarajevo - Foto: klix.ba
Mapa auto-puta Beograd-SarajevoFoto: klix.ba

- Auto-put koji bi išao od Beograda, pa završio u Beogradu, integrisao bi putni pravac koji bi, ako recimo idete negdje iz zapadne Evrope i uđete u Gradišku na auto-put i idete prema Doboju, dole prema Sarajevu, Višegradu i prema Nišu, bio kraći za 180 kilometara nego postojeća dionica, i to bi neminovno navuklo saobraćaj na samu BiH - rekao je Dodik.

On je ukazao i na činjenicu da se u BiH 90 odsto hrane uvozi.

- Mi deset godina predlažemo da se zabrani uvoz recimo hrane, voća i povrća u momentu dospijeća. Evo dospijeva grožđe, zabranili bi uvoz grožđa u naredna dva-tri mjeseca, podigli bi cijenu u vlastitoj proizvodnji, stimulisali bi ljude da proizvode grožđe u većem obimu, pa bi bilo i za industriju - izjavio je Dodik novinarima u Trebinju.

Dodik je istakao da nema šanse da se to postigne na nivou Sarajeva, jer postoji iluzija koja pokušava da održi samo priču da se slomi navodini politički otpor umjesto da se prihvati političko partnerstvo, rekao je Dodik.