latinica  ћирилица
07/09/2019 |  11:35 ⇒ 15:52 | Autor: RTRS

Stari Brod: Osveštan spomen muzej; održan pomen za 6.000 ubijenih Srba (FOTO)

U Starom Brodu kod Višegrada obilježeno je 77 godina od stradanja šest hiljada Srba koje su ubile ustaše na brutalan način.
Stari Brod: Osveštanje spomen muzeja - Foto: RTRS
Stari Brod: Osveštanje spomen muzejaFoto: RTRS

U Starom Brodu kod Višegrada počelo je obilježavanje 77 godina od stradanja više od 6.000 Srba sarajevsko-romanijske regije, koje su 1942. godine pobile ustaše Јure Francetića u Starom Brodu i Miloševićima.

Pomen srpskim žrtvama pored spomen-obilježja u Starom Brodu služio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa sveštenstvom.

Pomen ubijenim srbima u Starom Brodu (Foto: RTRS)

Osveštan je i Spomen-muzej starobrodskim žrtvama, koje su 1942. godine pobile ustaše Јure Francetića.
Spomen-muzej osveštao je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa sveštenstvom.

U Spomen-muzeju u Starom Brodu postavljeno je 27 skluptura sa 39 likova, koje simbolizuju zbijeg i ulazak srpskih majki sa djecom u naručju u nabujalu Drinu.

Spomen-muzej je uradio arhitekta Novica Motika iz Zvornika, a izgradnju su finansirali Miodrag Davidović Daka i Spasoje Albijanić.

Mitropolit Hrizostom se obraća prisutnima (Foto: RTRS)

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je da se stradanju srpskog naroda na rijecu Drini u Starom Brodu ćutalo 77 godina i da će ove godine biti pokrenuta proceduru kanonizacije da bi bili proglašeni svetim mučenicima.

- Ovdje pored nas, u dubinama ove hladne Drine leži groblje nevinih. Leže naši preci - rekao je mitropolit Hrizostom koji je danas u Starom Brodu osveštao Spomen-muzej starobrodskim žrtvama.On je rekao da su ove žrtve 77 godina čekale da im se služi pomen i da ih obiđu.

Mitropolit je podsjetio da je Drina 1942. godine postala grobnica srpskih civila koje su pobile hrvatsko-muslimanske ustaše predvođene Јurom Francetićem.

Glumica Ivana Žigon (Foto: RTRS)

On je napomenuo da će današnje osveštanje Spomen-muzeja tim stradalnicima ostati zabilježen kao istorijski događaj.

Mitropolit Hrizostom je zahvalio Miodragu Davidoviću i Spasoju Albijaniću i Novici Motiki i Draganu Vukotiću za izgradnju spomen muzeja straobrodskim žrtvama.

Obilježavanju 77 godina od stravičnog zločina nad Srbima u Starom Brodu i Miloševićima prisustvuju predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, delegacija Narodne skupštine Republike i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

Stari Brod: Polaganje vijenaca  (Foto: RTRS)

U mjestu Stari Brod je tokom 2008. godine podignuto obilježje u znak sjećanja na ovaj zločin. U pločama od kamena su uklesana imena ubijenih. Nešto kasnije, u maju 2010. godine započeta je gradnja spomen kapele i zvonare.

Srpski civili su bili uglavnom pripadnici zbjegova sa područja mjesta Rogatica, Višegrad, Han Pijesak, Kladanj, Sokolac, Olovo, Pale i Sarajevo.

Tokom proljeća 1942. ustaše su preduzele ofanzivu u istočnoj Bosni, kojom je trebalo učvrstiti vlast NDH na istočnoj granici. Ofanziva je počela u martu i kretala se prema Drini, potiskujući ispred sebe desetine hiljada izbjeglica. U Višegradu su prelaz u Srbiju blokirali Italijani, pa je dio naroda krenuo prema Starom Brodu i Miloševićima, po teškom terenu i izložen napadima ustaša i muslimanske Handžar divizije.

Stari Brod: Polaganje vijenaca na spomen-ploču (Foto RTRS)

U takvim okolnostima su ljude nagomilane na obali napadali ustaše, ubijali ih, mučili, silovali žene i bacali u vodu. Prema izjavama svjedoka, dio naroda su od ubijanja spasili Nijemci i nedićevci.

Skulpture u Drini (Foto: RTRS)