latinica  ћирилица
07/09/2019 |  14:16 ⇒ 15:40 | Autor: SRNA

Dodik: Stari Brod dvostruko mjesto stradanja, jer ga je krio komunistički režim

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Starom Brodu da je ovo mjesto, gdje su ustaše ubile više od 6.000 Srba, duplo mjesto stradanja, jer ga je krio komunistički režim.

Dodik je rekao da je Tito u to vrijeme bio u Foči i da nije htio da pomogne srpskom zbjegu da strada od ustaša.

On je istakao da se u Starom Brodu dogodio stravičan pir, stravičan po tome što je bilo zabranjeno da se o njemu govori.

- Ubijanje Srba bila je zvanična politika NDH. Srbi koji su došli ovdje, očigledno im je bilo namijenjeno da budu pobijeni - rekao je Dodik u Starom Brodu gdje je danas osveštan Spomen-muzej srpskom žrtvama koje su mučenički stradale 1942. godine od ustaške ruke.

On je dodao da nije Republike Srpske danas ne bi bilo ni ovoga u Starom Brodu, te istakao kako je opravdana bila borba za Srpsku.

Dodik je dodao da u Stari Brod dolaziti kad god bude mogao, te istakao kako to mora biti mjesto gdje će dolaziti školske ekskurzije da bi naučili šta se ovdje dogodilo.

Pokolj u Starom Brodu i Miloševićima desio se proljeća 1942. godine, uglavnom na obalama rijeke Drine, u mjestima Stari Brod i Miloševići, opština Višegrad.

Ustaše, predvođene Јurom Francetićem, u ovom pokolju ubile su više od 6.000 nenaoružanih Srba, isključivo civila. Јedan broj ljudi se namjerno ili nenamjerno utopio u rijeci Drini bježeći od ustaša.

Srpski civili su bili uglavnom pripadnici zbjegova sa područja mjesta Rogatica, Višegrad, Han Pijesak, Kladanj, Sokolac, Olovo, Pale i Sarajevo.

Kao znak sjećanja na ove srpske mučenike danas je u Starom Brodu osveštan Spomen-muzeja za koji je projekat uradio arhitekta Novica Motika iz Zvornika.