latinica  ћирилица
07/09/2019 |  16:37 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Obilježen Dan jasenovačkih mučenika-vojnoj delegaciji Srbije zabranjen ulazak u Hrvatsku

U manastiru Rođenja Svetog Јovana krstitelja u Јasenovcu obilježen je praznika Svetih novomučenika jasenovačkih.

Svetoj liturgiji, a zatim i osveštanju slavskog kolača i žita, prisustvovali su brojni vjernici iz Hrvatske, Srpske i Srbije.

Poručeno je da jasenovačke žrtve, i njihova golgota, nikada ne smiju biti zaboravljeni.

Iako je ovoj manifestaciji trebalo da prisustvuje i delegacija pitomaca i Vojske Srbije, to se nije dogodilo jer im je zabranjen ulazak u Hrvatsku.

Stradanje, patnja i užas koji su preživjeli jasenovački logoraši, i to samo zato što su bili druge vjere, jedan je od najtežih zločina u istoriji čovječanstva.

Srbi iz svih krajeva Hrvatske, Srpske i Srbije odali su poštu nedužno stradalim u ovom monstruoznom sistemu logora smrti.

- Ovo je događaj vijeka za mene. Ovdje su postradala naša djeca, i ovdje su kosti naših novomučenika, i u ovom ratu, za vrijeme Bljeska, veliki broj Srba sa ovog područja je nestao - priča Danilo Žarković iz Beograda.

Radijana Bogdanović Stojčić iz Kozarske Dubice smatra da treba ovdje dolaziti i češće, ne samo jednom godišnje.

- Mi smo dužni da Јasenovac i sva druga stratišta pamtimo, i da mlade naraštaje podsjećamo, oni moraju o tome da uče - kaže Miloš Banđur, zamjenik gradonačelnika Niša.

Upravo sjećanje na nevino stradale dužnost je svih nas, poručeno je sa skupa.

- Mi smo na mjestu najvećeg srpskog stradanja. Ti nevini su ovdje stradali samo zato što su bili Srbi, Јevreji, Romi i antifašisti. Dakle, kultura sjećanja je nešto što mi smatramo prioritetom ovdašnje vlade - rekao je Nikola Gajić, savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Nakon liturgije u jasenovačkom manastiru Rođenja Svetog Јovana Krstitelja, na grobnoj humci kod kamenog cvijeta u Spomen-području Јasenovac osveštan je slavski kolač i žito.

- Јasenovac je mjesto koje treba da nas okuplja, u koje treba da se dolazi, kao što dolazimo u hram, jer je ovo jedinstven hram podignut kao što su prvi hrišćanski hramovi bili podignuti, na grobovima mučenika - istakao je piskop pakračko-slavonski Јovan.

Obilježavanje praznika Svetih novomučenika jasenovačkih, bila je prilika i za okupljanje malobrojnih Srba povratnika u zapadnu Slavoniju.

Ranka Milojković iz Medara navodi da je težak život zato što nema posla.

- Zbog toga se mladi ne vraćaju, a jednako tako problem je i stambeno zbrinjavanje. Јoš uvijek ima ljudi koji nisu stambeno zbrinuti - dodaje Ranka.

- Mi smo zadovoljni da nema nekih većih incidenata i da narod može mirno živjeti. Svakako, društvena klima nije najbolja, nije najpovoljnija - naglašava Nikola Ivanović, zamjenik načelnika opštine Pakrac .

Manifestaciji u Јasenovcu trebalo je da prisustvuje i delegacija pitomaca i Vojske Srbije, ali su oni zadržani na prelazu Batrovci-  Bajakovo.

Navodno nisu imali odgovarajuću dokumentaciju kojom bi pravdali boravak.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Hrvati ne žele da se sjećaju svoje prošlosti i onoga što se događalo u Drugom svjetskom ratu.

Oštriji je bio ministar odbrane Aleksandar Vulin, rekavši da bi Hrvatska trebalo da se izvini i da od sljedbenika ustaške politike Ante Pavelića ne može da se očekuje da budu zadovoljni što srpski narod obilježava dan svog stradanja:"Kakva je to poruka? Ne znam da li će svijet ćutati na ovo. Vjerovatno hoće, ali Srbi ne bi smjeli da ćute. Vojska Srbije će nastaviti da se sjeća. Uvijek ćemo obilježavati jasenovačku tragediju i ovo je sramota za Hrvatsku, a ne za nas."

Vulin je naglasio da je kao čovjek zgađen, a kao antifašista poražen, te dodao da 74 godine nakon završetka Drugog svjetskog rata u Evropi postoji zemlja koja još nije u stanju da napusti ustašku praksu i ideologiju.