latinica  ћирилица
07/09/2019 |  18:34 ⇒ 08/09/2019 | 08:29 | Autor: RTRS

Stari Brod: Spomen-muzej i pomen za više od 6.000 Srba ubijenih 1942.

U Starom Brodu kod Višegrada osvešten je Spomen - muzej i služen parastos srpskim žrtvama ustaškog i nacističkog režima.

Stradanje 6.150 Srba Sarajevsko-romanijske regije i Podrinja, marta 42. na obalama Drine, dvostruki je zločin, jer je njihova sudbina decenijama prećutkivana. Najzaslužnijima za čuvanje sjećanja na žrtve Starog Broda i Miloševića - svešteniku Draganu Vukotiću, ktitorima muzeja Spasoju Albijaniću, Miodragu Davidoviću i arhitekti Novici Motiki, predsjednica Republike Željka Cvijanović dodijelila je Medalju zasluga za narod.

Krvavi dan, 22. mart 1942, pravoslavni praznik Mladenci. Zbjegovi srpskog naroda i nejači na obalama nepremostive Drine, u raljama mržnje i monstruoznog ustaškog zločina.

Samo se vladika Nikolaj Velimirović usudio da ih oplače, ali je i poema "Đerdan od merdžana" bio zabranjeni krik.

Do prije 12 godina, kada je počela gradnja spomen - kompleksa u Starom Brodu, tek je poneko načuo jezivu priču o starodrinskom stratištu...

Mitropolit dabrobosanski Hriostom istakao je da se stradanju srpskog naroda na rijecu Drini u Starom Brodu ćutalo 77 godina i da će ove godine biti pokrenuta proceduru kanonizacije da bi bili proglašeni svetim mučenicima.

- O njima se nije smjelo javno govoriti. Danas smo sabrani u ime nevinih naših stradalnika i velikomučenika, ovdje pored nas, u dubinama ove hladne Drine leži groblje nevinih. Leže naši preci - rekao je mitropolit.

Drina žubori, al ne govori, jer kada bi progovorila dušama 6.150 starobrodskih novomučenika jezivo bi bilo slušati o krvavim ranama, zastidio bi se ljudski rod monstruoznosti ustaških dželata.

Bježeći od kame i mučenja, više od tri stotine djevojaka izabralo je hladne talase Drine da u neizbježnu smrt ne bi otišle obeščašćene...

Prota Dragan Vukotić, začetnik ideje o izgradnji spomen kompleksa "Stari Brod", kaže da mu nije jasno što se ćutalo ali navodi da mu je i drago što se tako dugo čekalo na ovaj muzej, jer da su nekadašnje vlasti to obilježile vjerovatno bi to bila spomen-ploča sa petokrakom, na kojoj bi bilo napisano da su to žrtve fašističkog, a ne ustaškog zločina.

- Dosta smo učili o lažnim istinama, lažnoj istoriji, lažnim herojima. Evo danas, stojimo pred našim herojima, to su ove skulputre - istakao je sveštenik Vukotić.

Spasoje Albijanić, koji je finansirao izgradnju Spomen-muzeja starobrodskim žrtvama, rekao je danas u Starom Brodu da ovaj spomenik vaskrsava više od 6.000 srpskih žrtava da se ne bi zaboravile.

- Pred vama se nalazi Spomen-muzej stradalima u Starom Brodu i Miloševićima. Ovaj spomenik nosi simboliku stradanja djece i njihovih porodica - rekao je Albijanić u obraćanju, te objasnio o kakvom velikom stradanju svjedoče skulputre koje su postavljene u rijeku Drinu i u muzeju.

Albijanić je istakao da su potresna kazivanja preživjelih, te naveo primjer Sima Radovića kome su stradale četiri kćerke, koje su skočile u rijeku Drinu.

Operacija "trio" pod komandom ustaše Јure Francetića, a uz učešće i njemačkih i italijanskih fašista, ostavljala je zgarišta, pustoš i smrt sarajevsko - romanijskim predjelima, Podrinjem.

Više od šest hiljada pomorenih u Starom Brodu samo je kraj krvavog pira započetog u februaru 1942.

- Najveći i najmasovniji pokolj nad Srbima ustaše su počinile na pravoslavni praznik Mladence, 22. marta 1942. godine, u Starom Brodu - podsjetio je premijer Srpske Radovan Višković i obraćanju na današnjem obilježavanju.

- Nebrojeni su primjeri djevojaka i žena sa djecom koje su, ne želeći da završe u rukama ustaša, skakale sa stijena u Drinu. Hroničari su zabilježili da se u jednom danu samožrtvovalo 326 djevojaka, zajednički skočivši u Drinu. Ovakav primjer samožrtvovanja rijetko je zabilježen u istoriji - naglasio je Višković.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je ovo mjesto, gdje su ustaše ubile više od 6.000 Srba, duplo mjesto stradanja, jer ga je krio komunistički režim. Dodik je rekao da je Tito u to vrijeme bio u Foči i da nije htio da pomogne srpskom zbjegu da strada od ustaša.

On je istakao da se u Starom Brodu dogodio stravičan pir, stravičan po tome što je bilo zabranjeno da se o njemu govori.

- Ubijanje Srba bila je zvanična politika NDH. Srbi koji su došli ovdje, očigledno im je bilo namijenjeno da budu pobijeni - rekao je Dodik. On je dodao da nije Republike Srpske danas ne bi bilo ni ovoga u Starom Brodu, te istakao kako je opravdana bila borba za Srpsku i da nas Drina ne smije dijeliti.

Kad god je Drina dijelila Srbe, tekla je krvava, podsjetili su zvaničnici Srpske.

Srpska je i danas na udaru, jer je na putu vijekovnih težnji da na ovoj, našoj, zapadnoj obali Srba i ne bude.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila da ovo mjesto zaslužuje pažnju i da je obaveza da svako mjesto srpskog stradanja bude obilježeno na adekvatan način da se tako nešto ne bi ponovilo.

- Mnogi odgovori leže u rijeci Drini - rekla je Cvijanovićeva i zahvalila donatorima Miodragu Davidoviću, Spasoju Albijaniću, arhitekti Novici Motiki i protojereju svešteniku Draganu Vukotiću, koje je danas i odlikovala Medaljom zasluga za narod.

Cvijanovićeva je dodala da nema planiranja bućnosti i življenja sadašnjosti ako nismo svjesni prošlosti i svih izazova koje je ta prošlost donosila.

Čekali su osam decenija na dostojan pomen starobrodski mučenici, dočekaće i kanonizaciju u SPC.

Nisu bezimeni niti zaboravljeni. Vlada Srpske preuzeće brigu da vrata spomen - muzeja budu otvorena svakom putniku namjerniku, koji želi da se pokloni sjenima stradalnika.

Podvižnike vaskrsavanja istine o strašnom starobrodskom stradanju Srba, sveštenika Dragana Vukotića, ktitore muzeja Spasoja Albijanića i Miodraga Davidovića i arhitektu Novicu Motiku više od zaslužene medalje zasluga za narod radovaće ako Stari Brod bude mjesto hodočašća i srpske sabornosti.