latinica  ћирилица
07/09/2019 |  19:05 ⇒ 08/09/2019 | 10:25 | Autor: RTRS

Dani Srpske u Srbiji: Pozorišne predstave i koncerti - Čubrilović u Nišu

U okviru Manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", narednih dana u više gradova biće održani koncerti i pozorišne predstave. Tim povodom, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović sastao se s predstavnicima Niša. Gradski čelnici zahvalili su na prilici, da građani Niša osjete duh Republike Srpske.

Јedan od 20 gradova u kojem će nastupiti trupa Narodnog pozorišta iz Banjaluke je i Niš.

Na malo drugačiju saradnju koja se odvijala 80-ih godina prošlog vijeka, podsjetio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, kada su dva grada proizvodila TV prijemnike.

- Na žalost ili sreću ja dugo pamtim. Mašinska i elektronska indsutrija iz Niša imala je zajedničko rukovodstvo sa Čajevecem iz Banjaluke. Ta saradnja je tada visoko vrednovana - rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Srpske.

Čubrilović je naveo da se nada da će se iz ove kulturne saradnje razviti i privredna.

Predsjednik Skupšptine grada Niša ističe da zahvaljujući Dodiku i Vučiću, sloga, mir i zajednistvo su jedini način da sačuvamo naš narod, ma gdje se on nalazio.

Zajednička istorija ipak, seže daleko prije televizora Čajavec, a Čubrilović je s domaćinima obišao neke od najznačajnijih spomenika istorije. Ćele kulu, te spomenik Stevanu Sinđeliću na koji je položio vijence.

Delegacija je posjetila i arheološko nalazište Medijana. Niš će večeras u sklopu manifestacije moći da pogleda predstavu "Kokoška", Narodnog pozorišta Republike Srpske.

- U Nišu smo danas prije svega da realizujemo naša dva programska zadatka, književno veče, gdje će naši istaknuti pisci imati svoje veče i predstava koju će izvesti Narodno pozorište Republlike Srpske - naveo je Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Organizatori navode da će uskoro početi održavanje i Dana Srbije u Srpskoj, što bi moglo da preraste u zajedničku manifestaciju.