latinica  ћирилица
07/09/2019 |  21:28 ⇒ 21:30 | Autor: SRNA

Erdogan: Sa Trampom o zoni bezbjednosti

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da očekuje da će se krajem mjeseca sastati sa američkim kolegom Donaldom Trampom sa kojim će razgovarati o vojnim operacijama na sjeveroistoku Sirije, gdje planira da relocira oko milion sirijskih izbjeglica.
Redžep Tajip Erdogan - Foto: AP
Redžep Tajip ErdoganFoto: AP

Erdogan je rekao da će sa Trampom u sjedištu UN razgovarati o koracima koje treba preduzeti duž sirijske granice istočno od rijeke Eufrat.

- Postoje razlike između onoga što je rečeno i što je učinjeno. To moramo da riješimo - rekao je Erdogan.

On je dodao da Turska ne može prihvatiti da američke snage obučavaju kurdske borce u Siriji.

Erdogan je ponovio plan izmještanja više od milion izbjeglica na sjever Sirije, a za šta mu je potrebna međunarodna podrška radi izgradnje kuća.

- Mi ćemo da gradimo kuće, a vi nam dajte finansijsku pomoć - rekao je Erdogan, dodajući da do sada te pomoći nije bilo.

Erdogan je rekao da je Turska potrošila 40 milijardi dolara za pomoć izbjeglicama.

Turska i SAD počeće sutra zajedničke vojne patrole na sjeveroistoku Sirije u okviru sporazuma o "zoni bezbjednosti" duž granice unutar te zemlje.

Turska, u kojoj boravi 3,6 miliona izbjeglica iz Sirije i koja kontroliše teritoriju na sjeverozapadu te zemlje, želi da proširi vojno prisustvo na sjeveroistok kako bi potisnula sirijske kurdske militante sa granice i stvorila uslove za povratak velikog broja Sirijaca.

Evropska unija, koja je potpisala sporazum sa Turskom prije tri godine ponudivši pomoć u zamjenu da Ankara suzbije priliv migranata u Evropi, saopštila je da je do sada dala više od pet milijardi evra pomoći.