latinica  ћирилица
08/09/2019 |  17:40 ⇒ 22:22 | Autor: RTRS

Vraćeni ukradeni sveti predmeti u Sokolovo kod Ključa

Sveti predmeti koji su ukradeni ratnih devedesetih iz crkve Uspenja Presvete Bogorodice u selu Sokolovo kod Ključa vraćeni su u ovaj sveti hram. Mnogo ukradenih predmeta završilo je na crnom tržištu u Federaciji BiH. Među vraćenim predmetima nalazi se Јevanđelje iz 1890. godine.

Istorijsko utemeljenje i svete predmete u srpskom selu Sokolovo kod Ključa čuvaju od zaborava. U prilog tome govori i vraćanje svetih predmeta koji su bili pokradeni tokom ratnih devedesetih godina.

- Vratili smo Јevanđelje i Antimis iz 1890. godine sa potpisom tadašnjeg mitropolita dabrobosanskog Georgija Nikolajevića, svijećnjak koji je dar jednog od mještana Sokolova ovom svetom hramu iz 1913. godine i mnogi drugi predmeti - kaže protojerej Neven Marinković.

Predmeti iz Sarajeva vraćeni su zahvaljujući Dejanu Spaiću za kojeg mnogi kažu da je “čuvar jednog vremena” jer je brojne istorijski važne dokumente i predmete vratio tamo gdje su pripadali, a sve u cilju sprečavanja uništenja kulturne baštine.

-Kada sam uzeo te predmete, proučio sam malo prve stranice i ono što je napisano pa sam uz pomoć paroha mostarskog Radivoja Krulja, ustanovio da su ti predmeti iz Sokolova kod Sanskog Mosta - priča Spaić.

Srbi povratnici i oni koji posjećuju svoje rodno selo Sokolovo, kažu da je svaki istorijski trag značajan za opstanak Srba koji obilaze svoja vijekovna ognjišta.

U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice danas nema struje, kao ni u selu Sokolovo u Federaciji BiH. Iako je život težak, mnogi kažu da bi voljeli da se vrate na vijekovna ognjišta.