latinica  ћирилица
08/09/2019 |  20:21 | Autor: SRNA

Matvijenko: Razmjena zatvorenika - samo prvi korak

Razmjena zatvorenika između Rusije i Ukrajine pokazuje da su obje strane spremne da nastave dijalog, rekla je predsjednik gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko.
Valentina Matvijenko (Foto: Sputnik/Vitaliй Belousov) -
Valentina Matvijenko (Foto: Sputnik/Vitaliй Belousov)

- Sama činjenica da je došlo do razmjene je pozitivna. To sa jedne strane pokazuje spremnost vlasti Ukrajine na konstruktivnu saradnju, a sa druge daje nadu da je ovo samo prvi korak, te da će uslijediti naredni s ciljem nastavka dijaloga dvije zemlje - rekla je Matvijenkova novinarima u Sankt Peterburgu.

Ona je istakla da je samoj razmjeni prethodila velika diplomatska i politička operacija.

Matvijenkova je pozdravila oslobađanje ruskog novinara Kirila Višinskog, direktora RIA "Novosi" u Ukrajini, koji je proveo 15 mjeseci u zatvoru u Ukrajini.

- Bez obzira koliko je ukrajinsko pravosuđe pokušavalo da ga optuži i osudi, njihovi napori su propali jer je on sve ove mjesece proveo iza rešetaka samo zato jer je imao svoj stav i zbog svojih novinarskih aktivnosti. On je bio samo žrtva političkog režima - rekla je ona.

Moskva i Kijev juče su razmijenili zatvorenike po sistemu 35 za 35. Pripreme za razmjenu zatvorenika intenzivirane su nakon što je Vladimir Zelenski izabran za predsjednika Ukrajine, podsjeća TASS.