latinica  ћирилица
09/09/2019 |  08:41 | Autor: SRNA

Đurić: Priština će morati da ispuni obaveze

Priština će kad-tad morati da ispuni preuzete obaveze, izjavio je direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, navodeći da od novog posrednika EU očekuje da bude statusno neutralan i da vrati kredibilitet dijalogu, koji je narušen potezima samoproglašenog Kosova.
Marko Đurić - Foto: RTRS
Marko ĐurićFoto: RTRS

On je rekao da je Prištini jedino na umu status i priznanje od Srbije i poručio da od toga neće biti ništa.

- Neće biti lakog i održivog rešenja za pitanje Kosmeta. To nas neće pokolebati i svakovrsna podrška Srbima na Kosovu i Metohiji biće još snažnija - rekao je Đurić za Večernje novosti.

Đurić je istakao da od novog posrednika EU u dijalogu Beograda i Prištine, koji će zamijeniti dosadašnjeg visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federiku Mogerini, očekuje da bude statusno neutralan i da vrati kredibilitet dijalogu, koji je narušen potezima Prištine.

- Ulazeći u dijalog mi smo želeli da u statusno neutralnom okviru i Srbima i Albancima na Kosmetu omogućimo da žive što normalnije. Albanski separatisti su se sve vreme nadali da će na taj način malo-pomalo učvršćivati jednostrano proglašenu nezavisnost. Danas su nervozni jer se međunarodna podrška projektu kosovske nezavisnosti kruni. Halabuču, jer ne znaju šta bi drugo -  rekao je Đurić.