latinica  ћирилица
09/09/2019 |  11:02 ⇒ 15:52 | Autor: SRNA

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja (FOTO)

U Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu u toku je duhovna akademija u okviru obilježavanja Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja.

Duhovnoj akademiji prisustvuju ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović i delegacija Narodne skupštine Srpske, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić, te Boško Tomić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Istočno Sarajevo:- NATO bombardovanje - duhovna akademija

Prisutni su i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, načelnici i predstavnici opština sa područja Sarajevsko-romanijske regije, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić i predstavnici boračkih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, te članovi porodica žrtava NATO bombardovanja.

Prethodno je za sve poginule Srbe u NATO agresiji na Republiku Srpsku održan parastos u Hramu sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži, a na mjesnom groblju Grlica položeno cvijeće na mjesto gđe su sahranjene prve žrtve NATO bombardovanja u Srpskom Sarajevu.

Istočno Sarajevo: Služen parastos za poginule Srbe u NATO agresiji

Organizator Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja je Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratovanja.

- Najveća vojna alijansa koja je formirana u istoriji čovječanstva napala je naš mali narod i našu vojsku i to je njihova prva akcija od formiranja 1949. godine. Nanijeli su nam gubitke, imali su za cilj da onesposobe snage Vojske Republike Srpske i da našim neprijateljima omoguće da zauzmu Srpsku - rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović. 

On je ukazao da je NATO na Republiku Srpsku i njen narod napao sa 400 letjelica, od toga sa 222 borbena aviona.

- Više od 10 tona eksploziva izručili su na našu teritoriju, lansirali su 13 krstarećih raketa Tomahavk, dok su snage za brza dejstva ispalile više od 1.000 granata, a avioni 1.206 projektila na naše položaje. I pored toga, naša vojska je uspjela da zastarjelim sistemima obori osam aviona NATO-a, tri Hrvatska, i po tri bespilotne letjelice i tri helikoptera - naveo je Milunović.

Istočno Sarajevo - NATO bombardovanje sjećanje

Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj je 27. u kalendaru obilježavanja najvažnijih datuma iz istorije srpskog naroda sa ovih prostora.

Prijedlog da ovaj događaj dobije republički značaj dao je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

- Vjerujem da ćemo u saradnji sa nadležnim institucijama Republike Srpske podići spomenik i imati priliku da se poklonimo žrtvama NATO agresije, ne odustajući od toga da ostanemo vojno neutralni. Naša primarna borba jesu naši politički interesi i sloboda našeg naroda na ovim prostorima - rekao je Košarac u Istočnom Sarajevu nakon polaganja cvijeća na mjesnom groblju Grlica gđe su sahranjene prve žrtve NATO bombardovanja u tadašnjem Srpskom Sarajevu.

On je napomenuo da je srpski narod prva žrtva agresije NATO-a i da je ta alijansa, bez odluke UN, bombardovala Republiku Srpsku i Srbiju.

- To dovoljno govori da zlo ne treba da zaboravimo i da su tri tone osiromašenog uranijuma ostavile trajne posljedice na stanovnike Republike Srpske. Zbog toga, svima koji zagovaraju neku vrstu NATO integracija treba reći da od naše vojne neutralnosti nećemo odustati iz tih razloga - istakao je Košarac.

On je napomenuo da razumije snagu NATO alijanse, ali da Srbi neće zaboraviti agresiju na Republiku Srpsku i žrtve koje su uslijedile nakon te agresije.

- Prvo borbeno đelovanje NATO saveza bilo je na Republiku Srpsku. Zato treba da prestanu da nas nagovaraju na nešto što je nama proizvelo bol i trajne posljedice na sva dešavanja koja su bila u domenu naše odbrane, naših interesa, slobode i vjekovnih ognjišta - poručio je Košarac.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je da Srbi treba da se sjećaju svake srpske žrtve i da osude neprijateljstvo svih svojih protivnika koji su nerijetko i kukavički nanosili strašne gubitke srpskoj vojsci i civilima.

Milomir Savčić

- To pitanje je članstvo u NATO-u i da li nam je mjesto u toj alijansi. Ove nedužne žrtve, ali apsolutno nedužne opominju nas i odgovorni smo i pred njima i pred mnogim drugim da kada budemo donosili konačnu odluku moramo to da imamo u vidu - istakao je Savčić.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić, napomenuo je da je Republički centar obavio istraživanje i publikovao ga prošle godine, kojim su pored direktnih posljedica, a to su imena smrtno stradalih lica od NATO bombardovanja, utvrđene i indirektne posljedice.

Milorad Kojić

- NATO se prvi put stavio na jednu od zaraćenih strana, a indirektne posljedice su 120.000 protjeranih Srba iz zapadno-krajiških opština, 40.000 protjeranih sa Ozrena i Vozuće, a druga indirektna posljedica su bolesti ljudi od osiromašenog uranijuma - naveo je Kojić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izjavio je da bi na području grada trebalo da bude podignuto spomen-obilježje svim srpskim žrtvama vojnih udara Alijanse u Republici Srpskoj.

- Na sastanku sa predstavnicima Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, načelnicima opština i predstavnicima Boračke organizacije Republike Srpske sa područja grada Istočno Sarajevo dogovorili smo da to mora da bude mjesto koje je vidljivo u urbanom dijelu neke od opština sa područja grada Istočno Sarajevo - rekao je Vuković.