latinica  ћирилица
09/09/2019 |  11:21 | Autor: klix.ba

Film "Sin" rediteljke Ines Tanović bh. kandidat za Oskara

Kandidat iz BiH za nagradu Oskar Američke akademije je film "Sin" rediteljke Ines Tanović.
Ines Tanović (Foto: kliker.info) -
Ines Tanović (Foto: kliker.info)

Udruženje filmskih radnika BiH organizovala je izbor, a komisija, u čijem su se sastavu našli reditelj Srđan Vuletić, scenaristica Elma Tataragić, scenaristica Tina Šmalcelj, producent Zoran Galić, kostimografkinja Lejla Hodžić, scenaristica Asja Krsmanović, rediteljka Aida Begić, montažer Predrag Solomun, direktor fotografije Mustafa Mustafić i reditelj Elmir Јukić, je glasanjem odlučila o bh. kandidatu.

Ovogodišnji bh. kandidat film "Sin" svjetsku premijeru imao je na 25. Sarajevo Film Festivalu.

Film "Sin" je priča o Armanu (18) koji je usvojen dok je još bio beba. Nedugo zatim, porodica je dobila biološkog sina. Dok se Arman bori protiv demona svoje prošlosti, u isto vrijeme pokušava zaštiti svog mlađeg brata Dadu (14) od svih izazova današnjeg Sarajeva: droge, oružja, odlaska na ratište na Bliskom Istoku.

Ova drama prati porodicu koja je slomljena unutarnjom napetošću dok se bore da prežive u BiH. Uloge u filmu ostvarili su Dino Bajrović, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Lidija Kordić, Јasna Ornela Beri i Emir Hadžihafizbegović.

Film je nastao u produkciji kuće Dokument iz Sarajeva kao koprodukcija BiH, Hrvatske, Rumunije i Slovenije. Rediteljka i scenaristica filma je Ines Tanović, montažu potpisuje Redžinald Šimek, direktor fotografije je Mitja Ličen, a producent Alem Babić.