latinica  ћирилица
09/09/2019 |  15:50 ⇒ 19:58 | Autor: SRNA

Ukazano na značaj fizioterapije

Prepoznavanje diplomiranih fizioterapeuta kao visoko obrazovanog kadra na tržištu rada neophodno je za unapređenje cjelokupnog zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj, istaknuto je danas na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci povodom obilježavanja Međunarodnog dana fizioterapeuta.

Predsjednik Udruženja fizioterapeuta Republike Srpske Branko Stojnić ukazao je na značaj fizioterapije kao struke, ističući da je unazad desetak godina ova oblast mnogo napredovala i da od prošle godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci postoji smjer na kojem se studenti mogu školovati za diplomirane fizioterapeute.

On je istakao da u Republici Srpskoj ima između 150 i 200 zaposlenih fizioterapeuta, koji su članovi Udruženja fizioterapeuta Srpske.

- Pošto su naši članovi i srednjoškolci i studenti uopšte, članova ima negje gotovo 500 - rekao je Stojnić novinarima i dodao da u Srpskoj nema mnogo ustanova koje zapošljavaju fizioterapeute.

Stojnić je rekao da se fizioterapeuti u Banjaluci zapošljavaju u Zavodu za fizikalnu medicinu "Dr Miroslav Zotović", a u ostalim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj u centrima za fizikalnu rehabilitaciju i banjama.

- Najviše fizioterapeuta radi u Banjaluci. Nadam da će u Srpskoj biti zapošljavano više fizioterapeuta jer imamo problem velikog odlaska ljudi iz ove struke - rekao je Stojnić i dodao da ovaj kadar najlakše može naći posao u Njemačkoj.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao je novinarima da je ovaj fakultet prošle godine u okviru zdravstvenih studija upisao prvu generaciju fizioterapeuta od 30 studenata, te da bi uskoro trebalo da zaživi i master studij.

- Imali smo zahtjev struke, a i pokazalo se da postoji veliki interes mladih da se školuju u ovom profilu, koji je veoma interesantan i za koji, kako nam vrijeme govori, a i iskustvo pokazuje, postoji jako velika potreba, jer broj pacijenata sa određenom vrstom problema koji se odnosi na lokomotorni sistem definitivno treba i takvu vrstu usluge - istakao je Škrbić.

Škrbić je rekao da u zadnjih desetak godina došlo do evoluiranja ove struke, budući da je ranije postojao strukovni studij u trajanju od tri godine i 180 ECTS bodova, a da danas postoji studijski program fizikalne rehabilitacije u trajanju od četiri godine i 240 ECTS bodova.

- Ove godine je na studijski program fizikalne rehabilitacije upisano oko 40 studenata - rekao je Škrbić.

On je rekao da Medicinski fakultet razvija i svoj vlastiti kadar i već ima nekoliko kolega koji su na završnim godinama doktorskih studija.

- U roku od godinu dana očekujem i doktore nauka iz fizikalne rehabilitacije. Moramo razvijati svoj kadar koji će dalje da prenosi znanje ostalima - istakao je Škrbić.

Škrbić je rekao da Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci ne bilježi pad upisanih studenata, navodeći da je na zahtjev i veliko interesovanje u nekim segmentima lista i proširena.

Udruženje fizioterapeuta Republike Srpske u saradnji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Banjaluci je prigodnim programom danas u amfiteatru Fakulteta obilježilo Međunarodni dan fizioterapeuta.

Program obilježavanja imao je za cilj da ukaže na značaj fizioterapije kao struke i da ukaže na izazove sa kojima se fizioterapeuti i radni terapeuti susreću u svakodnevnoj praksi.