latinica  ћирилица
09/09/2019 |  16:59 ⇒ 21:35 | Autor: RTRS

Hoće li banke ukinuti troškove obrade kredita?

Hoće li banke ukinuti troškove obrade kredita? Ovo pitanje postavlja se nakon što je po drugi put pred sudom, ova naknada proglašena nezakonitom. Prvi je to učinio Osnovni sud u Brčkom, a potom i Okružni sud u Banjaluci. Hoće li ovaj slučaj pokrenuti lavinu, ili će naknade na kojima banke sve više zarađuju, konačno postati transparentnije?

Nakon Brčkog, prvi put i sud iz Republike Srpske, bankarsku naknadu troškova obrade kredita proglasio je nelegalnom: Tuženi nije dokazao koji su to troškovi kredita, kao i način formiranja interkalarne kamate, jer sve kreditne usluge banka naplaćuje kroz ugovorenu kamatu, pa su troškovi obrade kredita i interkalarne kamate neosnovani.

Dalibor Mrša advokat je koji je banku primorao da klijentu vrati novac, naplaćen za obradu kredita. Kaže, i u obrazloženju presude je navedeno da nije dovoljno da banka naknadu iskaže tek procentualno.

- Već je bila u obavezi da iskaže jasnu strukturu tih troškova, na šta se oni odnose i da ih iskaže u jednom iznosu koji bi bio razumljiv korisniku kredita - pojašnjava Mrša.

Za Udruženje banaka ovakve presude dokaz su nepostojanja pravne države, jer kažu - korisnik kredita dobrovoljno je potpisao ugovor.

- Definicija naknade, između ostalih troškova predstavljaju realne operativne troškove koje banka ima u svom radu prilikom obrade i odobravanja plasmana, a koji se nalaze van troškova cijene kapitala, odnosno kamatne stope - rekao je Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH

Bez obzira na presude, ni Kutle, ali ni Mrša ne očekuju da se banke trajno odreknu naknade za obradu kredita. Neke na tržištu već jesu, ali za one druge ova naknada značajan je prihod.

Troškove obrade kredita poznaje Zakon o bankama Republike Srpske, ali prilično neprecizno, jer u njemu stoji da će u ugovoru o kreditu banka navesti troškove kredita ili da će ih od korisnika naplatiti ukoliko on od kredita odustane. Kako bi korisnici ipak imali kakvu-takvu zaštitu, Zakon o obligacionim odnosima u Članu 11 kaže da su stranke u obligacionim odnosima ravnopravne.

I pored slova zakona, s obzirom na finansijsku moć banaka, u ovom slučaju važi zakon jačeg.

- To možemo svesti na nivo načela, da je potrebno težiti ka tome da su ugovorne strane jednake. U praksi, naravno iz svog iskustva i iskustva drugih, može se ocijeniti da ravnopravnost strana nije zadovoljena - napomenuo je Bojan Kresojević,  Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjaluci.

Uprkos tome, Agencija za bankarstvo u ovoj godini bilježi tek jedan prigovor i jedan upit korisnika u vezi sa spornom naknadom. Zato bi rezultat svega, od strane banaka mogao da bude tek preciznije definisanje troškova koje naknada za obradu kredita pokriva.