latinica  ћирилица
09/09/2019 |  19:27 | Autor: TANЈUG

Ambasadorka Srbije odbila da primi protestnu notu Hrvatske

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je danas da je pozvalo ambasadorku Srbije Miru Nikolić kako bi izrazilo protest zbog pokušaja, kako kažu u Zagrebu, nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika vojske Srbije u tu zemlju, prenosi Hina, navodeći da je ambasadorka odbila da primi protestnu notu.

Kako se navodi, na sastanku je hrvatska strana osudila pokušaj ulaska pripadnika vojske Srbije "bez znanja i saglasnosti hrvatskih vlasti i bez poštovanja propisanog postupka najave", kao i da je Ministarstvo izrazilo protest i navedeni događaj ocijenilo kao provokaciju sa ciljem izazivanja incidenta.

Ministarstvo je navelo i da su i reakcije zvaničnika iz Srbije koje su uslijedile, "nastavak neprimjerenog postupanja i već duže vrijeme prisutnog obrasca javnoga govora u Srbiji usmjerenog protiv Hrvatske".

- Ovo je još jedna potvrda da Srbija nije spremna da se suoči sa sopstvenom prošlošću i odgovornošću za ratove 90-ih godina - navodi se u saopštenju hrvatskog Ministarstva.

Kadeti Vojne akademije koji su u subotu krenuli u Hrvatsku s namjerom da prisustvuju bogosluženju za jasenovačke žrtve vraćeni su sa prelaza Batrovci-Bajakovo.

Delegacija je zaustavljena, zadržana i pretresena.

U prtljagu su im bile službene uniforme, što je, kako su istakli u Ministarstvu odbrane, potpuno dozvoljeno i u skladu sa pravilima službe, a hrvatski carinici su delegaciji rekli da ne mogu da ih nose.

Hrvatski premijer Andrej Planković je tim povodom rekao da se radi "nenajavljenom, neprijavljenom i nedogovorenom dolasku kako bi boravili na području Јasenovca", odnosno provokaciji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je policijska stanica u Novskoj bila mnogo ranije obavještena o posjeti delegacije Vojske Srbije, ali je rekao da ne želi da detaljnije ulazi u komentare hrvatskog vrha koji su uslijedili.