latinica  ћирилица
09/09/2019 |  20:36 ⇒ 10/09/2019 | 08:27 | Autor: RTRS

Akademija "Egzodus i trajanje"-obilježavanje egzodusa stanovništva Vozuće

Prigodnom Akademijom, u Doboju je počelo obilježavanje egzodusa stanovništva Vozuće iz opštine Zavidovići, jednog od najvećih stradanja Srba u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Akademiji su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Sutra će biti održan marš "Stazama egzodusa".

Sa ozrensko-vozućkog područja, sa svojih ognjišta 10.septembra 1995. godine protjerano je 1.920 porodica, odnosno 7.680 ljudi. Poginulo je 459 boraca VRS, dok ih je 412 nestalo. Јoš se traga za 129 ljudi.

- Strahote koje su sav taj narod pomakle s tog prostora dali su im neku novu snagu. Danas u nekim drugim lokalnim zajednicama, najviše u Doboju, daju svoj doprinos, jer su integrisani zajedno sa svim drugim stanovnicima - istakla je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević rekao je da Srbi i dalje traže da se procesuiraju oni koji su počinili nateže ratne zločine.

- Samim tim i Rasim Delić koji  je nepravosnažno presuđen na tri godine. I svi oni koji su odgovorni po komandnoj dužnosti, a nisu spriječili zločine na prostoru Vozuće - rekao je on.

Odgovornost se pripisuje Sakibu Mahmuljinu, koji je komandovao jedinicom mudžahedina, ali i članu aktuelnog Predsjedništva BiH Šefiku DŽaferoviću, koji, kao komandant policije nije spriječio zvjerstva mudžahedina nad Srbima. Srpske žrtve ne smiju biti zaboravljene, ali ni zločinci, koji treba da odgovaraju, poručeno je na akademiji.

 - Sve što je stvarano generacijama odjednom je nestalo i kao da niko nije za to odgovoran. Tako se ponašaju Sud i Tužilaštvo BiH koji su očigledno zanemarili činjenicu stradanja Vozućana. Zato je važno da budemo ovdje večeras - poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić izjavio je da je ovaj grad primipo najviše ljudi iz Vozuće.

- Naravno, rasuti su po cijeloj Republike Srpske i sama posjeta predsjednice i člana Predsjedništva govori da mi nećemo odustati, jer ćemo istrajavati u traženju istine - dodao je Јerinić.

Povodom godišnjice stradanja Vozućana, već 12 godina organizuje se marš "Stazama egzodusa". Pješači se od naselja Tumare na Ozrenu, do mjesta Stog na području Vozuće.

Povezane vijesti:

Srbi uvijek pokazivali snagu uprkos stradanjima (FOTO)

Vozuća simbol stradanja, ali i nepobjedivosti