latinica  ћирилица
10/09/2019 |  08:10 ⇒ 13:17 | Autor: SRNA

Obilježavanje 27 godina od stradanja Srba na Crnom vrhu

Na Crnom vrhu, kod Zvornika, danas će biti obilježeno 27 godina od stradanja 11 pripadnika Vojske Republike Srpske, policije i civila, koje su iz zasjede ubili srebrenički muslimani.
Parastos - Foto: RTRS
ParastosFoto: RTRS

Tim povodom na mjestu stradanja biće služen parastos, nakon čega će biti položeni vijenci, a potom je predviđeno obraćanje predstavnika organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Sekretar Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik Milivoje Marković podsjetio je da su prije 27 godina na Crnom vrhu srebrenički muslimani izvršili zločin koji je po mnogo čemu specifičan jer se, ničim izazvan, desio u dubini teritorije Republike Srpske.

- Srebrenički muslimani su iz zasjede presjekli kolonu vozila koja se kretala od Crnog vrha prema Zvorniku i izvršili neviđeni zločin nad nedužnim civilima, te pripadnicima Vojske i policije Republike Srpske od kojih je većina bila u civilnim odjelima - rekao je Marković.

Na mjestu stradanja na Crnom vrhu 10. septembra 2010. godine postavljena je spomen-ploča, koja je nakon šest dana oskrnavljena.

Ovo spomen-obilježje ponovo je skrnavljeno 2010. godine kada su ukradeni sto i klupe, te isječeni željezni stubovi i lanci.

Spomen-ploča je ponovo postavljena 2013. godine, ali je doživjela istu sudbinu kao i prethodne. Godinu dana kasnije postavljena je i osveštana nova, treća spomen-ploča koja se i dalje nalazi na mjestu stradanja.