latinica  ћирилица
10/09/2019 |  08:21 ⇒ 15:02 | Autor: RTS

"Orlovi" protiv Argentine do borbe za medalje

Košarkaške reprezentacije Srbije i Argentine igraju prvi četvrtfinalni meč na Svjetskom prvenstvu u Kini danas u 13.00 časova. Pobjednik utakmice u Donguanu će u polufinale na duel sa Amerikancima ili Francuzima, dok poraženi gubi priliku da se bori za medalju.

Poslije otrežnjenja u vidu poraza od Španije, ekipu Aleksandra Đorđevića očekuje u Donguanu četvrtfinalni duel na Svjetskom prvenstvu u Kini, a protivnik je selekcija Argentine. Najvažniji duel na šampionatu "orlovi" će igrati protiv, za sada, neporažene ekipe, koju sa klupe predvodi Serhio Ernandez.

"Gaučosi" su redom na pleća obarali Јužnu Koreju, Nigeriju, Rusiju i Venecuelu, da bi u duelu sa Poljskom, u borbi za prvo mjesto u grupi, izvojevali ubjedljiv trijumf (91:65) i pokazali da su ekipa za svaki respekt.

Srbija je, poslije četiri ubjedljiva trijumfa, poražena od Španije, u jednom duelu u kojem "orlovi" nisu ličili na sebe, što je vjerovatno bilo ozbiljno upozorenje košarkašima da opuštenom pristupu igri nema mjesta na velikom takmičenju kakvo je Mundobasket.

Kada su dueli Srbije i Argentine u pitanju, teško je ne pomenuti meč koji su dvije selekcije odigrale u finalu Svjetskog prvenstva 2002. godine u Indijanapolisu.

Tada su "orlovi", predvođeni Dejanom Bodirogom i Predragom Stojakovićem, stigli prednost protivnika, uveli meč u produžetak, u kojem su "samljeli" protivnika i stigli do novog svjetskog zlata.

Zanimljivo je i da su dvije ekipe igrale u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Atini četiri godine ranije, a jedan od junaka pobjede tada selekcije Јugoslavije bio je Aleksandar Đorđević, sada selektor Srbije.

Nekako van radara, Argentina je u Kini stigla do četvrtfinala bez poraza. Rivali "gaučosima", ruku na srce, nisu bili iz samog vrha svjetske košarke, ali pet sigurnih pobjeda (najmanje ubjedljiva protiv Rusije - 69:61) jasan su pokazatelj da se radi o čvrstoj ekipi, disciplinovanoj u odbrani, a raznovrsnoj u napadu.

Zvuči pomalo nevjerovatno da je glavni igrač u ekipi (pre)iskusni Luis Skola, koji je prvi strijelac i skakač ekipe, a svi napadi idu preko Fakunda Kampaca, plejmejkera Reala, koji po utakmici bilježi prosječno sedam asistencija.

Statistički gledano, Srbija ima bolje "brojeve" od Argentine u većini kategorija: prosječnom broju datih poena (96.4/87.2), u šutu za dva poena (66.7%/51.5%), u šutu za tri poena (42.1%/35.3%), prosječnom broju asistencija (27.6/21), dok je egal u prosječnom broju skokova (35.4/35.8).

Ipak, ono što nije toliko vidljivo okom statistike je odbrana argentinskog tima. Protiv Poljske su imali čak 16 ukradenih lopti, pa su dobar dio poena postizali iz kontranapada. Srčanost i borbenost glavne su karakteristike tima, koji u otadžbini s pravom zovu "duša Argentine".

Daleko od toga da je Argentina tim kojeg "orlovi" treba da se plaše, ali ih treba shvatiti maksimalno ozbiljno. Ukoliko srpski tim bude igrao kao na prva četiri meča na šampionatu (doduše protiv znatno slabijih rivala), u pobjedu ne bi trebalo sumnjati.

Selektor Srbije mora da "zategne" odbranu, igrači moraju biti spremni na veliki broj intenzivnih fizičkih duela, na obje strane terena. Očekuje se buđenje nekih igrača, koji su "prespavali" utakmicu sa Španijom, kao i da se podigne procenat šuta za tri poena, koji je bio glavna snaga srpskog tima do duela sa "furijom".

Ukoliko se sve te kockice sklope, Srbija će se plasirati u polufinale Mundobasketa, gdje bi im protivnik bio bolji iz duela između SAD i Francuske.

Od sada pa do kraja turnira, svaka sljedeća utakmica je najvažnija. Lijepo bi bilo kada bi se Argentina još jednom našla Srbiji na putu do zacrtanog cilja - zlatne medalje na Mundobasketu u Kini.