latinica  ћирилица
10/09/2019 |  08:48 | Autor: SRNA

Ljubić: BiH vidim kao višenacionalnu federaciju

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić izjavio je da BiH može biti stabilna i funkcionalna jedino kao zemlja tri ravnopravna konstitutivna naroda uređena na načelima decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i građana.

Prema Ljubićevim riječima, to je u više navrata preporučeno u rezolucijama Evropskog parlamenta.

- U svjetlu tih preporuka i duhu dejtonskog Ustava, BiH vidim kao istinski višenacionalnu federaciju sa elementima zajedničke ili podijeljene uprave na nivou države, te elementima teritorijalne samouprave na srednjem nivou vlasti - rekao je Ljubić za sarajevsko Oslobođenje.

Pitanje svih pitanja za BiH, smatra Ljubić, jeste kako doći do racionalnog, za sva tri konstitutivna naroda prihvatljivog uređenja funkcionalne i samoodržive BiH.

- Kada to postignemo, onda ćemo mnogo lakše rješavati i unutrašnja i spoljnopolitička pitanja - rekao je Ljubić i dodao da uvažavajući sve specifičnosti treba uporno i pažljivo graditi konsenzus svih naroda i građana za pristupanje BiH NATO-u.

On je naveo da je imenovanje kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara u ovom momentu odgovornost samo tri člana Predsjedništva BiH.

- S obzirom na to da hrvatski narod u Predsjedništvu nema svog predstavnika, to nije odgovornost HNS-a. Kad kandidat /za predsjedavajućeg Savjeta ministara/ bude imenovan i kada prijedlog dođe u parlamentarnu proceduru, stranke članice HNS-a će se u Parlamentarnoj skupštin BiH izjasniti o njegovoj prihvatljivosti - rekao je Ljubić.

On je istakao da je stav HNS-a da treba hitno pristupiti izboru Savjeta ministara, te da Sabor ostaje privržen principima koje su potpisali predstavnici tri pobjedničke stranke na izborima i zagovara dijalog da se taj sporazum i sprovede.

Ljubić smatra da je najbolji pristup rješavanju političke i institucionalne krize hitno formiranje vlasti u paketu sa izmjenama Izbornog zakona koje treba da omoguće legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim nivoima. /