latinica  ћирилица
10/09/2019 |  11:51 ⇒ 12:34 | Autor: SRNA

Čestitke učenicima banjalučke Gimnazije za uspjeh na takmičenju u Moskvi (FOTO)

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić čestitao je danas učenicima banjalučke Gimnazije na medaljama koje su osvojili na Međunarodnoj olimpijadi metropola u Moskvi, te dodao da je Banjaluka bila najmanja metropola na tom takmičenju, što nije bila prepreka za njene gimnazijalce da ostvare odlične rezultate.

Učenici banjalučke Gimnazije osvojili su ekipno treće mjesto, te nekoliko medalja na takmičenjima iz matematike, fizike, hemije i informatike, a ovo im je treća godina za redom da učestvuju.

Radojičić je novinarima nakon prijema za učenike istakao da je Banjaluka na tom takmičenju bila najmanji grad po veličini i broju stanovnika, među Pekingom, Nju Delhijem, Moskvom, Berlinom.

- Mi smo stavili male bilborde zahvalnosti da podsjetimo javnost i Banjaluku da imamo divne mlade ljude u našem gradu - rekao je Radojičić.

On je izrazio nadu će Banjaluka naredne godine biti ponovo pozvana, ne zato što ima prijateljske veze sa Moskvom, nego zato što su to zaslužili ovi mladi ljudi koji su svojim rezultatom pokazali da zaista opravdano učestvuju tamo, bez obzira što je Banjaluka daleko manja od mnogih drugih metropola.

Na pitanje da li grad ima namjeru da motiviše ili stipendira ove mlade ljude, Radojičić je rekao da svi srednjoškolci i studenti imaju pravo na stipendije u nekoliko kategorija - po uspjehu, za deficitarna zanimanja i socijalne kategorije, ističući da je u toku javni poziv za učeničke stipendije.

Foto: SRNA

- Svi najbolji srednjoškolci imaju pravo da se prijave na stipendiranje - naglasio je Radojičić.

Marko Јojić, koji je na četvrtoj Međunarodnoj olimpijadi metropola osvojio sreberenu medalju na takmičenju iz matematike, izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku da se takmiči i vidi Moskvu.

- Takmičio sam se sa učenicima iz 45 gradova koji su veći od Banjaluke. Tu su višemilionski gradovi kao Moskva, Sankt Petersburg, Šangaj i drugi, u konkurenciji sa njima sam uspio da ostvarim vrlo dobar rezultat - naveo je Јojić.

On je rekao da je zadovoljan postignutim rezultatom, te da se nada da će dogodine rezultati biti još bolji.

Јojić je naveo da je uspio da bude među top 20 odsto, što je bilo dovoljno za srebrnu medalju, te podsjetio da je i prošle godine učestvovao na Međunarodnoj olimpijadi metropola kada je osvojio bronzu.

Učenici banjalučke Gimnazije su na četvrtoj Međunarodnoj olimpijadi metropola, koja je održana od 1. do 6. septembra u Moskvi, osvojili srebro i bronzu iz matematike /Marko Јojić i Јovan Vuković/, bronzu iz fizike /Sergej Krčmar/ i dvije bronze iz informatike /Marko Dimitrić i Leon Kosić/, dok su u ekipnom plasmanu zauzeli treće mjesto.

Na Olimpijadi metropola 2017. godine ovi gimnazijalci osvojili su srebro i bronzu iz matematike, bronzu iz fizike i bronzu iz informatike, a 2018. godine bronzu iz matematike i dvije bronze iz fizike.

U okviru Međunarodne moskovske sedmice obrazovanja održan je i Forum o obrazovanju pod nazivom "Grad za obrazovanje", na kojem je učestvovala i delegacija grada Banjaluka, predvođena zamjenikom gradonačelnika Srđanom Amidžićem.

Forum predstavlja vodeću platformu za umrežavanje stručnjaka i lidera iz oblasti obrazovanja iz cijelog svijeta, a ove godine bavio se pitanjima trendova u razvoju pripremnog strukovnog obrazovanja, osmišljavanja načina učenja za profesije budućnosti, utvrđivanja metodologije kompetentnosti i procjene znanja i vještina u 21. vijeku, kao i boljeg iskorištavanja gradskih prostora i površina u obrazovnom procesu.

Grad je podržao odlazak učenika Gimnazije i njihovih profesora u Moskvu.