latinica  ћирилица
10/09/2019 |  13:11 ⇒ 13:17 | Autor: SRNA

Položen vijenac na Malom Zejtinliku

Sokolačko Udruženje ratnih vojnih invalida obilježilo je danas prvi put Dan ratnih vojnih invalida Republike Srpske, a tim povodom položen je vijenac na centralni krst na Vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik.
Sokolac - Foto: SRNA
SokolacFoto: SRNA

Predsjednik ovog udruženja Milenko Kapuran rekao je Srni da su članovi ovog udruženja, u nekoj mjeri, zadovoljni odnosom države prema njima, ali da ima dosta stvari koje mogu biti popravljene.

Kapuran je istakao da je dobro što je isplata invalidnina redovna i ukazao da bi sa predstavnicima vlasti moglo biti razgovarano o povećanju.

- Putem Saveza ratnih vojnih invalida Srpske zatražili smo da resornom ministarstvu bude upućen zahtjev za povećanje invalidnina za 10 odsto i da u republičkom budžetu za narednu godinu budu planirana sredstva za tu namjenu - izjavio je Kapuran.

On je istakao da je Udruženje na Sokocu osnovano prije dvije i po godine, a da još nisu dobili prostorije za rad, iako im je to lokalna uprava obećala.

- Teško se pomiriti sa činjenicom da sva udruženja građana imaju prostorije za rad, samo Udruženje ratnih vojnih invalida još nema - ukazao je Kapuran.

Kapuran je podsjetio da je Udruženju iz opštinskog budžeta odobreno 4.500 KM i dodao da očekuju da taj iznos bude bude uplaćen, kako bi riješili nekoliko bitnih pitanja ove kategorije stanovništva.

On je ukazao da funkcionisanje Udruženja uglavnom pomaže nekoliko pojedinaca-donatora i Savez ratnih vojnih invalida Srpske, odnosno Fond za profesionalno zapošljavanje i rehabilitaciju iz Prijedora.

Kapuran je naglasio da je poboljšan način rješavanja ortopedskih pomagala i način stambenog zbrinjavanja ratnih vojnih invalida do četvrte kategorije, za šta odgovarajuće komisije već sređuju dokumentaciju.

On je naveo da je prema procjenama Udruženja, oko 1.000 ratnih vojnih invalida u Republici Srpskoj stambeno nezbrinuto.

Prema njegovim riječima, oko 30 ratnih vojnih invalida na Sokocu, koji to pitanje nisu do sada riješili, predali su zahtjev za stambeno zbrinjavanje u opštinskoj službi za boračko invalidsku zaštitu.

- Udruženje je ovih dana za svoje članove organizovalo odlazak na osveštanje Spomen-muzeja na Starom Brodu na Drini, što je jedna od aktivnosti nakon dužeg zatišja zbog nedostatka sredstava - rekao je Kapuran.

Član ovog Udruženja Momir Tomić, podsjetio je da su ratni vojni invalidi na Sokocu među prvima osnovali Udruženje, koje je bilo jedno od najaktivnijih u Srpskoj, ali su 1998. donijeli odluku da zamrznu svoj rad i priključili se opštinskoj Boračkoj organizaciji radi zajedništva i jedinstva ovih kategorija.

Tomić je dodao da su u okviru opštinske Boračke organizacije djelovali kao odbor, te da su zbog nezadovoljstva rješavanjem njihovih životnih pitanja prije dvije i po godine odlučili da obnove rad Udruženja ratnih vojnih invalida Sokolac.

On je ocijenio da ne postoji razlog za nezadovoljstvo i ljutnju među ljudima u boračkim organizacijama, gdje je članstvo dobrovoljno i koje su organizovane upravo zato da bi boračke kategorije, u saradnji sa predstavnicima vlasti, rješavale svoja egzistencijalna pitanja.

- Nama je cilj, jer smo svi kao jedan, u smislu boraca i stradalnika, da ne pravimo razliku između sebe, da se okupljamo, družimo i evociramo uspomene kroz ovakva udruženja - istakao je Tomić.

Tomić je ranjen 1992. godine na ratištu između Han Pijeska i Žepe, kada je imao 24 godine. Danas sa porodicom živi od invalidske penzije na Sokocu, očekujući da mu zajednica pomogne u rješavanju nekoliko egzistencijalnih pitanja.

Udruženje ratnih vojnih invalida na Sokocu osnovano je prije dvije i po godine, s ciljem boljeg rješavanja problema ove boračke kategorije i broji oko 40 članova.