latinica  ћирилица
10/09/2019 |  14:29 ⇒ 14:31 | Autor: SRNA

Infosrpska: Јoš jedna zloupotreba položaja Dragana Mektića

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić zatražio je od Agencije za državnu službu poništavanje internog oglasa za ukupno šest radnih mjesta u tom ministarstvu, nakon što njegovi favoriti za te pozicije nisu dobili najveće i najbolje ocjene u provedenoj konkursnoj proceduri, saznaje portal Infosrpska iz dobro obaviještenih izvora u ovom ministarstvu.
Dragan Mektić - Foto: RTRS
Dragan MektićFoto: RTRS

Prema istom izvoru, procedura po internom oglasu, objavljenom na veb stranici ADS-a 21. februara, bila je predmet anonimne krivične prijave, u kojoj se tvrdilo da "Dragan Ćućilo, Tatjana Soldat, Maja Pantić i Aleksandra Ćećez, koje su favorizovali Mektić i njegov kabinet, treba da zasjednu na oglašene pozicije".

- Na osnovu navedene krivične prijave, SIPA i Tužilaštvo BiH izvršili su, putem Upravne inspekcije, nadzor u Ministarstvu bezbjednosti. Istovremeno, nakon održanog prvog intervjua u proceduri, nekoliko kandidata uputilo je žalbe zbog pristrasnosti i nekompetentnosti članova komisije za provođenje konkursne procedure. U žalbama je navedeno da je Dragan Ćućilo, koji je konkurisao na jednu od pozicija u IT sektoru Ministarstva bezbjednosti, u kumovskoj vezi sa šefom kabineta ministra bezbjednosti Igorom Golijaninom - navodi se u tekstu.

Iz tog razloga, dodaje se, komisija pod kontrolom Mektića i Golijanina nezakonito je odbila prijavu jednog od kandidata, kako bi Ćućilo lakše dobio posao na poziciji za koju se prijavio.

- Na osnovu nalaza nadležnih institucija, Odbor državne službe za žalbe naložio je Ministarstvu da promijeni članove komisije, te da ponovi proceduru provođenja konkursa. Shvativši da su u velikim problemima, u Mektićevom kabinetu skovali su plan da ponovljenu konkursnu proceduru i intervju provedu u avgustu, u vrijeme godišnjih odmora. O detaljima tog plana bili su upoznati favoriti Mektića i Golijanina, koji su, za razliku od ostalih kandidata, godišnje odmore planirali i iskoristili prije avgusta - ističe se u tekstu.

Kada su shvatili da ih ministar i njegov šef kabineta ponovo pokušavaju prevariti i izigrati, piše "Infosrpska", ostali kandidati uputili su zvaničan dopis novoimenovanim članovima konkursne komisije, sa zahtjevom da se konkursna procedura i intervju odlože sa septembar.

- Komisija uvažava ovaj zahtjev i intervju sa kandidatima pomijera za 3. septembar, što Mektić i Golijanin, a posebno njihovi favoriti na konkursu, nikako nisu očekivali - dodaje se u tekstu.

I rezultati intervjua bili su neočekivani za Mektića i Golijanina, budući da su, kako saznaje portal Infosrpska u Ministarstvu bezbjednosti, novoimenovani članovi konkursne komisije nepristrasno obavili posao i eliminisali Mektićeve favorite jer su tokom intervjua pokazali značajno manje znanja od svojih protivkandidata, koji rade mnogo duže na poslovima za koje je raspisan interni oglas.

- Epilog ove ujdurme "poštenog" Mektića i njegovog šefa kabineta Golijanina bio je takođe nezakonit. Nakon što je vidio listu kandidata, na kojoj nije bilo imena njegovih favorita, ministar Mektić zloupotrijebio je svoju poziciju i istog dana kada je intervju s kandidatima obavljen /3. septembra/ poslao dopis ADS-u u kome je zatražio da se interni oglas poništi. Mektić je zahtjev obrazložio "značajnim organizacionim promjenama u Ministarstvu" i "ograničenim finansijskim sredstvima za plate zaposlenih", zbog čega je, kako Mektić navodi, nemoguće popuniti sve upražnjene pozicije - navodi se u tekstu.

Prema saznanjima ovog portala, višestruko oštećeni službenici nemaju namjeru da odustanu.

Pozivajući se na izvore iz Ministarstva bezbjednosti, u tekstu se naglašava da će "oštećeni službenici pokrenuti još jednu u nizu krivičnih prijava, ovoga puta zbog evidentne zloupotrebe Zakona o državnoj službi, kao i zloupotrebe službenog položaja ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića".