latinica  ћирилица
10/09/2019 |  15:17 ⇒ 21:03 | Autor: SRNA

Cilj institucija - nacionalni program demografske obnove

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović izjavila je danas da su se institucije Srpske opredijelile za ozbiljan i odgovoran pristup u svim aktivnostima čiji je cilj Nacionalni program demografske obnove.
Sonja Davidović - Foto: RTRS
Sonja DavidovićFoto: RTRS

- Kao što je poznato, mi smo i početkom godine najavili da će se u ovaj proces aktivno uključiti sve institucije, univerzitetska zajednica, ali i svi relevantni akteri našeg društva - rekla je Davidovićeva Srni.

Ona je istakla da je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović vrlo odgovorno i ozbiljno pristupila ovom problemu i projektu i pokrenula Nacionalni program demografske obnove, te okupila stručnjake, demografe iz Srpske i Srbije, koji su prije svega imali zadatak da sačine ukupnu analizu demografske slike i stanja i predlože konkretne mjere koje će biti realizovane u narednom periodu i predstavljene javnosti.

- Nama je cilj, svakako, da već postojeće mjere koje Vlada Srpske godinama realizuje predstavimo i ponudimo one mjere koje bi prije svega imale za cilj veću podršku porodicama, roditeljstvu, ali i mladim ljudima, uz aktivno učešće lokalnih zajednica - dodala je Davidovićeva.

Ona je istakla da je sigurna da će svi zajedničkim aktivnostima uspjeti da zaustave negativnu stopu prirodnog priraštaja, ali i da malim i sigurnim koracima u nekom budućem periodu Srpska dođe do povećanog broja rođene djece, što je i primarni cilj.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić naglasio je da ministarstvo koje predvodi preduzima mjere i utvrđuje planske dokumente s ciljem poboljšanja demografske slike u Srpskoj.

- Utvrdili smo izmjene i dopune Zakona o dječijoj zaštiti, kojima su propisane dvije mjere, a odnose se na porodiljstvo. Propisano je da Republika Srpska u potpunosti preuzima finansiranje porodiljstva, bilo da je riječ o nezaposlenoj ili zaposlenoj porodilji, što je od izuzetnog značaja jer će porodice imati određenu sigurnost - rekao je Šeranić.

On je naglasio da je jedna od mjera i usvajanje Zakona o socijalnoj zaštiti, kao podrška za porodice.

- U ovoj sedmici Vlada Republike Srpske razmatraće Nacrt zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji kojim se tretiraju značajna pitanja. Ovakav zakon se prvi put donosi u Republici Srpskoj i jedna je od važnih mjera - naveo je je Šeranić i dodao da je pripremljena i strategija za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

U Republičkom zavodu za statistiku Srni je rečeno da je u Republici Srpskoj u prošloj godini evidentirano 1.147.902 stanovnika, od kojih 560.795 muškaraca i 587.107 žena, dok je u 2014. godini evidentirano 1.167.082 stanovnika od kojih 570.176 muškaraca i 596.906 žena.

- U Republici Srpskoj u prošloj godini rođeno je 9.568 beba od kojih 5.001 dječaka i 4.567 djevojčica, dok je u 2014. godini rođeno 9.335 beba od kojih 4.846 dječaka i 4.489 djevojčica - naveli su u Republičkom zavodu za statistiku.

Broj umrlih u prošloj godini bio je 14.763, od kojih 7.449 muškaraca i 7.314 žena, a u 2014. godini umrlo je 14.409 lica od kojih 7.386 muškaraca i 7.023 žena, ističu u Zavodu.

U Banjaluci će sutra biti predstavljena naučno-istraživačka studija "Demografski razvoj i populaciona politika Republike Srpske - analiza stanja i prijedlog mjera", koju je na inicijativu predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović izradio ekspertski tim kojim je rukovodio Draško Marinković.