latinica  ћирилица
10/09/2019 |  15:25 ⇒ 15:26 | Autor: SRNA

Pašalić: Uspješna sezona u voćarstvu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas tokom posjete voćnjacima Agroimpeksa u Јablanici kod Gradiške da je ovogodišnja sezona zadovoljavajuća, iako će rod voća biti manji nego prošle godine.
Boris Pašalić tokom posjete voćnjacima "Agroimpeksa", Gradiška - Foto: SRNA
Boris Pašalić tokom posjete voćnjacima "Agroimpeksa", GradiškaFoto: SRNA

- Prošle godine prinosi su bili veliki, ali je kvalitet voća bio lošiji. Možemo reći da sada imamo uspješnu godinu u voćarstvu - rekao je Pašalić novinarima.

On je istakao da voćarska proizvodnja može biti profitabilna i održiva i da se za voće može naći tržište, kako u Republici Srpskoj i BiH, tako i u inostranstvu.

- U posljednje vrijeme našu jabuku i krušku plasiramo na rusko tržište i očekujemo da će to biti nastavljeno i u ovoj godini. U Republici Srpskoj ima oko 3.000 hektara zasada jubuke, prosječna godišnja proizvodnja je između 120.000 i 130.000 tona, a ove godine ćemo sigurno imati tu količinu - naveo je Pašalić.

On je istakao da je višegodišnje zasade potrebno obezbijediti od svih elementarnih nepogoda, kao što su grad, mraz i suša, koje su prisutne nekoliko godina.

- Ministarstvo je pomoglo nabavku sistema za navodnjavanje i zaštitu od grada, a u narednom periodi ćemo izdvajati sve više sredstava za takvu opremu i mehanizaciju, nauštrb nekih drugih premija. Agrarni budžet se neće narušiti, na raspolaganju je 71 milion KM direktnih subvencija i može doći samo do preraspodjele tih sredstava, a nikako do umanjenja - rekao je Pašalić.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, koji je zajedno sa Pašalićem obišao voćnjak "Agroimpeksa", rekao je da ova firma ima uređene voćnjake u skladu sa svim evropskim standardima, što je na ponos i Gradiške i Republike Srpske.

- To pokazuje da imamo ljude koji su spremni da primijene najsavremenije tehnologije u voćarstvu i da dobiju najveći prinos - naveo je Adžić.

On je istakao da Gradiška ima potencijal da, kao što je Toskana napravila brend od vinove loze, u Potkozarskom kraju napravi prepoznatljiv brendirani proizvod jabuke, šljive, ali i proizvoda od ovog voća.

Šef proizvodnje u Agroimpeksu Bojana Bokan navela je da ova kompanija posjeduje 350 hektara voćnjaka, od čega je 200 hektara pod zasadima jabuke i 110 hektara kruške.

- U toku je berba voća, imamo velike količine, ali nažalost i veliki problem da obezbijedimo radnu snagu za berbu i da dovedemo proizvodnju do konačnog rezultata - navela je Bokanova.

Ona je dodala da svojim sezonskim radnicima obezbjeđuju dobre dnevnice i tople obroke, ali da i pored toga teško mogu naći radnike.

Bokanova je istakla da voće izvoze pretežno na rusko tržište, da nije lako postići sve standarde koje zahtijeva strani kupac, ali da, ipak, uspijevaju u tome.

Pašalić i Adžić posjetili su danas i voćnjak Mladena Majdanca u Turjaku.