latinica  ћирилица
10/09/2019 |  15:28 ⇒ 19:41 | Autor: SRNA

"Stazama egzodusa 2019": Više od 600 učesnika marša došlo u Stog

Više od 600 učesnika marša "Stazama egzodusa 2019" prepješačilo su danas put dug 22 kilometra od sela Tumare na Ozrenu do naselja Stog kod Vozuće u opštini Zavidovići povodom obilježavanja 24 godine od progona Srba sa područja Vozuće, doline rijeke Krivaje i južnog Ozrena.
Vozuća - Stazama egzodusa 2019 - Foto: SRNA
Vozuća - Stazama egzodusa 2019Foto: SRNA

Maršu "Stazama egzodusa" su se odazvali učesnici iz Banjaluke, Bijeljine, Laktaša, Srpca, Prnjavora, Vukosavlja, Modriče, Dervente, Petrova i Doboja.

U koloni su bili načelnici opština Vukosavlje Borislav Rakić i Petrovo Ozren Petković, pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, kao i nekadašnji ratni komandant Graničnog puka Vojske Srbije na Košarama pukovnik Duško Šljivančanin, te veteran sa Košara Nenad Stanić.

Učesnici su prepješačili put od Gornje Brijesnice, preko Kvrga, Malčića, Borovca, Lozne do Stoga kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje povlačili od pripadnika takozvane Armije BiH i plaćenika iz islamskih zemalja koji su protjerali kompletno srpsko stanovništvo sa ovih prostora.

Nakon što su stigli učesnici marša "Stazama egzodusa", u Stogu će u Crkvi Svetog Đorđa biti služena Sveta liturgija i parastos za poginule na vozućkom frontu.

Nakon toga, biće prislužene svijeće i položeni vijenci na spomen-obilježja poginulim i nestalim pripadnicima jedinica Vojske Repubike Srpske iz Vozuće i sa drugih prostora koje su učestvovale u odbrani srpskog naroda na ovom području.